Arytmia serca nadciśnienie choroby serca układu krwionośnego.

Arytmia choroby serca kardiomiopatia nadciśnienie choroby układu krwionośnego.

Wynik Holtera i Echo serca

Pokaż swoje wyniki badań i porównaj z innymi. Dowiedz się co oznaczają, czy są w normie.

Wynik Holtera i Echo serca

Postprzez justynam198 » 30 lip 2010 13:16

Witam, mam 25 lat, chciałabym poprosić o interpretację wyników badań holtera oraz echa serca oto one:
Holter:
średnie HR - 71
max - 143 (po 10 rano)
min - 46 (przed 3 w nocy)
przeanalizowane pobudzenia - 98158
Arytmie komorowe - 34
VE na 1000/VE na godz. - 1/2
Arytmie nadkomorowe - 7
SVE na 1000/na godz. - 1/1
HRV
SDNN-24h - 160
SDANN index - 139
SDNN index - 77
rMSSD - 57
pNN50 - 33
Analiza ST:
max uniesienie delta ST - +0,5 po 12godz @CH 3
Analiza QT:
max QT - 444ms
max QTc - 460 ms
czas max QT/QTc o godz 00:52 HR 61p/min
pisałam tylko to gdzie coś pisało, to co nie jest napisane wszędzie było 0 lub N/A

i jeszcze echo:
Ao-2,94
ASC-1,9
LA-2,28
IVS-0,9/1,3
LV-4,62/2,9
LVPW-0,85/1,3
EF Simpson 70%
wymiary jam serca grubości ścian szerokości pni naczyniowych prawidłowe. ciągłość przegród zachowane. frakcja wyrzutowa prawidłowa. bez odcinkowych zaburzeń kurczliwości, bez zaburzeń relaksacji. Zastawki bez zmian organicznych. Nieco uwypuklony lekko balonizujący przedni płatek mitralny. Gradienty ciśnień przez zastawki prawidłowe. Niedomykalność I st. zastawki trójdzielnej. śladowa niedomykalność zastawki mitralnej i pnia płucnego. osierdzie prawidłowe.

bardzo proszę o napisanie kilka słów o wynikach, z góry dziękuję i pozdrawiam!
justynam198
Użytkownik
Użytkownik

Re: Wynik Holtera i Echo serca

Postprzez Jacek » 02 sie 2010 13:47

Jeżeli chodzi o holtera to bez odstępstw od normy. Powtórzyć za pół roku i zobaczyć czy coś się zmieniło. Odczuwasz jakieś dolegliwości ?
Jak się nie ma co się lubi to się kradnie co popadnie.
Jacek
Administrator
Administrator

Postprzez justynam198 » 03 sie 2010 17:45

Wogóle to miałam robione echo i holtera ponieważ miałam taki dziwny "atak", jeśli można to tak nazwać. ogólnie ciśnienie mam niskie i puls zwykle koło 70-75, a pewnego wieczora zaczęłam się tak dziwnie czuć słabo zmierzyłam z ciekawości, bo myślałam że to ciśnienie a okazało się być ok tylko miałam puls 54. za parę minut ciśnienie już było ok 140/90 i miałam takie wrażenie jakby mnie coś całą ściskało i co parę sekund czułam się na pograniczu zemdlenia. pojechałam na pogotowie gdzie ciśnienie już było 165/110, zrobili mi ekg i niby wszystko ok, posiedziałam przy otwartym oknie pooddychałam głęboko i przeszło a na sen dostałam coś jak relanium. i tak się zaczęły wizyty po lekarzach. dodam jeszcze, że czasem czuje takie jakby "kopnięcia" serca. dużo osób o tym piszę, że takie coś jest na tle nerwowym, nie wykluczam tego oczywiście i najprawdopodobniej to jest przyczyna no ale jak każdy chcę się upewnić. holtera mam zrobić za 2 miesiące. dostałam tabletki ConcorCor i Aspargin. Ogólnie nie czuje się źle, tylko przez te wcześniej wspomniane "kopnięcia" czuje taki ogólny niepokój w ciele no i ostatnio zauważyłam że mam potrzebę częstego takiego głębokiego oddychnięcia sobie. czasem w nocy czuje jak mi mocno serce bije, wolno ale mocno no i to też wzbudza niepokój. lekarz tak poza tym to stwierdził po holterze, że bardzo emocjonująco reaguje na jakieś bodźce. i jeszcze po badaniach ogólnych wyszło, że mam podniesiony poziom hormonu tarczycy (norma do 5,0 a ja mam 8,2) więc już sama nie wiem czy się sypię czy co ;)
lekarz tak okrętnie mówił nie rozumiałam go za bardzo, to że niby echo ok, a holter że wykryto jakies dodatkowe skurcze ale bez jakiejś arytmii, stwierdził że nic nie zagraża mojemu życiu :)
pozdrawiam:)
justynam198
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez nicniewiem » 04 sie 2010 21:03

Hej. Mam osiemnaście lat i może Wy powiecie mi czy wszystko jest ok :)
Podczas wykonywanego badania zarejestrowano:
-119474 Qrs'ów
-średni rytm HR wyniósł 91
-max rytm HR 186
-Min rytm HR 41
Ponadto wykryto:
-27 pojedynczych nadkomorowych pobudzeń przedwczesnych,
-2 nadkomorowych częstoskurczy napadowych
-117 tachykardii
-14 bradykardii
-0 przerw
-0 rytmów niemiarowych

6394 pobudzeń komorowych
-3382 pojedynczych przedwczesnych pobudzeń komorowych,
-0 częstoskurczy komorowych
-0czynnych rytmów komorowych
-0 liczba pobudzeń gromadnych
- 635 bigeminii
- 2 par

Rytm zatokowy, okresowo niemiarowy ze sr. 91/min (186-41). W godz. aktywności nad- i komorowe zaburzenia rytmu: tachykardie, pojedyncze nadkomorowe, kilku zespołowe serie (niemiarowość zatokowa?), b. liczne pojedyncze z 1 ośrodka, bigeminie, trigeminie, 2 pary. W godzinach odpoczynku: bradykardie, nieliczne pojedyncze komorowe przedwczesne. przedwczesna repolaryzacja.
nicniewiem
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez justynam198 » 12 sie 2010 16:00

A mam jeszcze pytanie czy lek Concor Cor najniższa dawkę można zażywać z lekiem na tarczycę Euthyrox?
justynam198
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez tersa » 13 sie 2010 18:10

Tak. Jestem od paru lat leczona wq ten sposob.
tersa
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez kachaaa18 » 26 sie 2010 16:25

Witam,

mam 18 lat i mam dużo skurczy dodatkowych i niemiarową pracę serca.. ostatnio przeszłam różne badania echo, ekg, holter itp.. u mnie wygląda to tak:

-115956 Qrs'ów (co to?)
-sredni rytm HR wyniósł 82
-min rytym HR 44
-max rytm HR 127

Ponadto wykryto:

-11624 pojedynczych nadkomorowych pobudzeń przedwczesnych
-25 tachykardii
-1 bradykardii
-9 rytmów niemiarowych

jak się do tego odnosić??
kachaaa18
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Gabi » 01 wrz 2010 18:44

witaj, sporo tyych pobudzeń dodatkowych, ale na szczęście są nadkomorowe:)najlepiej jednak skonsultować wyniki z lekarzem.
rzecz w tym, żeby rodząc się oryginałem, nie umrzeć kopią...
Gabi
Moderator
Moderator

Powrót do Interpretacja wyników