Arytmia serca nadciśnienie choroby serca układu krwionośnego.

Arytmia choroby serca kardiomiopatia nadciśnienie choroby układu krwionośnego.

SOTAHEXAL 80

Masz obawy przed braniem leku, chcesz dowiedzieć się w jakich dawkach biorą go inni, jak się po nim czują, napisz.

SOTAHEXAL 80

Postprzez tomi » 18 mar 2009 16:07

SOTAHEXAL 80
Dostałem te tapletki od kardiologa 2 razy po połowie rano i wieczór na napady dodatkowych skurczy dodatkowych wczesniej miałem skurcze ale nie 12 godzin bez przerwy teraz jest ok po tych tabletkach.Brał z was ktoś te tabletki.Po jednym opakowaniu kazał przerwac branie tych tabletek bo wszystko ustąpiło.Ale sam juz nie wiem czy samo czy po tych tabletkach.Podobnos to mogła byc jakas bigeminia grozne to bo mi powiedzial ze to uciazliwe ale nie grozne.Holtera nie mialem.Ale echo i wszystkie inne badania ok.Pozdro.
tomi
Użytkownik
Użytkownik

Re: SOTAHEXAL 80

Postprzez dysia » 18 mar 2009 17:47

tomi napisał(a):Dostałem te tapletki od kardiologa 2 razy po połowie rano i wieczór na napady dodatkowych skurczy dodatkowych wczesniej miałem skurcze ale nie 12 godzin bez przerwy teraz jest ok po tych tabletkach.Brał z was ktoś te tabletki.Po jednym opakowaniu kazał przerwac branie tych tabletek bo wszystko ustąpiło.Ale sam juz nie wiem czy samo czy po tych tabletkach.Podobnos to mogła byc jakas bigeminia grozne to bo mi powiedzial ze to uciazliwe ale nie grozne.Holtera nie mialem.Ale echo i wszystkie inne badania ok.Pozdro.

Tomi - sotalol( subst.czynna tego leku) bardzo dobrze radzi sobie z dodatkowymi skurczami komorowymi. Warunkiem skuteczności tego leku jest regularne jego przyjmowanie. 2 razy dziennie po 40 mg to nieduża dawka i często w przypadkach łagodnej ale źle znoszonej arytmii komorowej - skuteczna. Nie wolno nagle przerywać brania tego leku! Dawkę należy stopniowo zmniejszać np o 10 mg co drugi dzień -aż do zupełnego zaprzestania brania w/w leku. Niestety - po całkowitym " tzw. wypłukaniu się " sotalolu - dodatkowe skurcze mogą (ale nie muszą!!!) powrócić. Ponowne rozpoczęcie przyjmowania sotalolu : na efekty jego działania trzeba będzie poczekać kilka dni.
W zależności od tego jak się czujesz - sam zdecyduj czy chcesz brać sotahexal czy nie.... :D
Pozdrawiam!
Carpe diem...
dysia
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez tomi » 19 mar 2009 15:54

Tak sie zastanawiam jak nie duza dawka to moze przerwac od razu albo brac tylko rano 40mg jakis czas i przerwac.
tomi
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez dysia » 19 mar 2009 18:14

Tomi - jeśli lek jest skuteczny to bierz go po prostu.
On nie wyrządzi Ci krzywdy.
Ja brałam przez 2 lata 3x80mg na dobę i było dobrze.
Czego się obawiasz?
Carpe diem...
dysia
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez tomi » 20 mar 2009 16:57

3x80 to duzo chyba bierzesz ten lek jeszcze.Narazie wziołem nie całe jedno opakowanie czuje sie po nim dobrze nic sie nie dzieje a ty go przerwałas czy bierzesz.Pozdro.
tomi
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez maciej » 02 gru 2010 09:01

Równiez biore ten lek na czestoskurcze i dodatkowe skurcze .........mysle ze jest poprawa po tym leku :)
maciej
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez tersa » 02 gru 2010 14:17

Sotahexal jest beta-blokerem i w żadnym razie nie wolno przerywac nagle jego stosowania. Dziwię się, że takie zlecenie wydał Ci kardiolog.
tersa
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Mirek19 » 02 gru 2010 21:07

tersa napisał(a):Sotahexal jest beta-blokerem i w żadnym razie nie wolno przerywac nagle jego stosowania. Dziwię się, że takie zlecenie wydał Ci kardiolog.

tersa,
nie jest to uczciwe podważać decyzję kardiologa... :oops:
nie znasz pacjenta,jego wyników,stanu zdrowia a wypowiadasz się tak jakbyś... :mrgreen:
Mirek19
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez tersa » 03 gru 2010 07:52

Ale sama biorę betablokery i wiem to od wybitnego kardiologa, że nagłe odstawienie może przynieśc znaczne pogorszenie leczonej choroby.
Nie [podważam decyzji kardiologa, tylko się dziwię.
tersa
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Kostek_ » 03 gru 2010 11:55

Mirek19 napisał(a):nie jest to uczciwe podważać decyzję kardiologa... :oops:
nie znasz pacjenta,jego wyników,stanu zdrowia a wypowiadasz się tak jakbyś... :mrgreen:

Kardiolog też człowiek, jeśli ma pstro w głowie to będzie podejmował głupie decyzje choć wiedzę może mieć sporą. Ten lek to beta-bloker, 80mg na dobę to jest średnia dawka. Jak przy każdym beta blokerze i przy tym jest informacja aby nie odstawiać leku nagle. Dawkę należy stopniowo zmniejszać do najmniejszej kontrolując przy tym prace serca bo wszystkie problemy mogą powrócić. Nagłe odstawienie jest ryzykowne a po co ryzykować skoro można tego ryzyka uniknąć. Dziwna jest też decyzja o odstawieniu leku gdy objawy choroby ustały. Czyżby kardiolog uznał ze wyleczył pacjenta beta-blokerem ? :) Normalne że przy beta-blokerze objawy ustąpią ale to nie jest równoznaczne z wyleczeniem. Kolejnym zastanawiającym faktem jest brak testu holtera. Bez holtera jeśli skurcze nie uchwyciły się akurat na EKG to jest leczenie na podstawie wróżenia z fusów. Może to bigeminia... a może nie. A może komorowe, albo jednak nadkomorowe :) I tak sobie można gdybać.
Kostek_
Użytkownik
Użytkownik

Następna strona

Powrót do Leki