Arytmia serca nadciśnienie choroby serca układu krwionośnego.

Arytmia choroby serca kardiomiopatia nadciśnienie choroby układu krwionośnego.

skurcze dodatkowe?? luźne rozmowy jak z nimi żyć/walczyć ?

Problemy z arytmią komorową, nadkomorową, bigeminie, trigeminie, uczucie kołatania, walenia serca, podchodzenia do gardła, przeskakiwania itp.

Re: skurcze dodatkowe?? luźne rozmowy jak z nimi żyć/walczyć ?

Postprzez Kostek » 08 maja 2010 11:33

Przy ostatnim częstoskurczu nadkomorowym (bo tylko takie miałem) było od 210 do 235. Co ciekawe na kilkanaście sekund puls wrócił do normy (100-110) po czym znowu wskoczył na ponad 200.
Z Twojego EKG niewiele Ci powiem bo nie jestem lekarzem, widać jednak że masz maksymalny puls 155. Co do współczucia to myślę że to nie jest wcale takie straszne, ludzie mają znacznie gorsze choroby. Do tego moje częstoskurcze to przeszłość od kiedy biorę Concor Cor więc obecnie borykam się jedynie ze skurczami dodatkowymi (komorowymi i nadkomorowymi) występującymi w bardzo niewielkich ilościach (czasami 0, czasami 10). Po tym beta blokerze naprawdę czuć różnice, na początku aż ciężko się było przyzwyczaić do tak łagodnej pracy serca bez skurczy dodatkowych.
Kostek
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez sleeping_sun » 08 maja 2010 14:28

U mnie jest kłopot bo mam bardzo niskie ciśnienie, zwłaszcza to rozkurczowe przez co czuję się sennie i jestem bardzo zmęczona... Ale z drugiej strony byle co i zaraz serce wali jak oszalałe, wysiłek, szybszy marsz pod górkę czy emocje i już aż w głowie słyszę. Najgorzej jest po biegu lub po wejściu pod górkę... W dodatku jeszcze jakby "ścisk" klaty przy głębszym wdechu. A ten puls (z EKG które umieściłam) miałam w nocy, kiedy najprawdopodobniej spałam.. Ogólnie nie czuję wysokiego pulsu i zwykle jest ok, ale czasem czuję te skoki.
sleeping_sun
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Aneta67 » 08 maja 2010 20:45

Kostek napisał(a): Do tego moje częstoskurcze to przeszłość od kiedy biorę Concor Cor więc obecnie borykam się jedynie ze skurczami dodatkowymi (komorowymi i nadkomorowymi) występującymi w bardzo niewielkich ilościach (czasami 0, czasami 10). Po tym beta blokerze naprawdę czuć różnice, na początku aż ciężko się było przyzwyczaić do tak łagodnej pracy serca bez skurczy dodatkowych.

Kostek ale z tego co przeczytałam na ulotce to Concor Cor stosuje się w leczeniu stabilnej, przewlekłej niewydolności serca ,nigdzie nie pisze że pomaga w arytmii.Może to placebo,fakt że coś zażywasz powoduje poprawę.Ja na poczatku jak zażyłam potas i magnez to mi przechodziła arytmia a kiedy dowiedziałam się że spowodowana jest wypadaniem płatka to już nic nie pomogło.
Aneta67
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Kostek » 09 maja 2010 10:50

Concor Cor jest selektywnym beta-blokerem więc nie ma takiej możliwości aby było to placebo. Jego główny składnik to bisoprolol który z tego co mi wiadomo jest powszechnie stosowany do zapobiegania (lub zmniejszania liczby) skurczy dodatkowych, częstoskurczów i tachykardii.

ps. wypowiedź lekarza o Concor
"...lek który działa nie tylko przeciwartytmicznie ale własnie obniza
cisnienie."

http://www.grupy.senior.pl/Prosba-do-le ... 712,2.html
Kostek
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez sleeping_sun » 09 maja 2010 11:12

A słuchajcie, które są te gorsze nadkomorowe czy komorowe? Chyba komorowe, nie? Chyba najlepiej jakby było ich 0, a mi wyszło na holterze, że mam ich kilka... Ale chyba kilka to nie znaczy źle więc ok :) Chociaż gdy miałam tego holtera byłam w szpitalu i nic kompletnie nie robiłam, niestety, chyba gdyby mnie wypuścili z nim do domu, i funkcjonowałabym z nim jak co dzień to byłoby tych pobudzeń więcej. Dla mnie to głupota robić holtera w szpitalu, bo tam ludzie nie żyją normalnie jak zawsze, i wynik nie wychodzi wiarygodny. A i zapytam jeszcze czy podczas wysiłku te pobudzenia komorowe/nadkomorowe mogą występować w większej ilości i jakie są objawy tych pobudzeń u Was?
sleeping_sun
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez wronka88 » 28 cze 2010 07:53

Witam. Dopiero znalazłam Wasz watek. Naprawdę przydatny jest. A co do postu sleeping_sun- ja miałam robionego holtera raz w szpitalu i wyszło mi 24000 pobudzeń , do tego salwy i pary. Następny po niecałym miesiącu miała tylko zakładany w szpitalu i byłam w domu cała dobę i wyszło mi niecałe 7000 pobudzeń komorowych też z parami i salwami. A nie przyjmuję żadnych leków. Więc to nie ma reguły, bo wydaje się , że powinno być na odwrót. Jeśli serducho źle bije to i jak holter to zarejestruje.
A lepiej jak jest ich mniej:)
wronka88
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez sleeping_sun » 22 sie 2010 11:47

Mam pytanie- czy objawami pobudzeń są: kołatanie serca, ale takie mocne jakby przeskakiwanie, w połączeniu z bolesnym uderzeniem do gardła i glowy? Bo niestety mam to gdy wchodzę po schodach na 2 piętro, biegu, a także, gdy skakałam na skakance?
sleeping_sun
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Kostek » 22 sie 2010 22:54

Zapewne pytasz o pobudzenia dodatkowe więc ogólnie tak, mogą dawać efekt często opisywany jako "potknięcia" w pracy serca, "przewracanie się" serca, mocne uderzenie itp. Bez zapisy ekg (holter) jednak niewiele można powiedzieć konkretów jak faktycznie zachowuje się Twoje serce.
ps. Poczytaj sobie http://www.kardioserwis.pl/page.php/1/0 ... serca.html Masz tam opisane praktycznie wszystkie najwazniejsze pojęcia związane z arytmią (skurcze, nadkomorowe, komorowe, częstoskurcze, migotania itp.)
Kostek
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez kachaaa18 » 26 sie 2010 16:07

Witam,

mam 18 lat i mam dużo skurczy dodatkowych i niemiarową pracę serca.. ostatnio przeszłam różne badania ezho, ekg, holter itp.. u mnie wygląda to tak:

-115956 Qrs'ów (co to?)
-sredni rytm HR wyniósł 82
-min rytym HR 44
-max rytm HR 127

Ponadto wykryto:

-11624 pojedynczych nadkomorowych pobudzeń przedwczesnych
-25 tachykardii
-1 bradykardii
-9 rytmów niemiarowych

jak się do tego odnosić??
kachaaa18
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Kostek_ » 27 sie 2010 00:30

Wynik QRS to inaczej ilość uderzeń serca. 11624 skurczy dodatkowych na dobę to niestety sporo. A tak dokładnie to o co pytasz ?
Kostek_
Użytkownik
Użytkownik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dodatkowe skurcze komorowe / nadkomorowe