Arytmia serca nadciśnienie choroby serca układu krwionośnego.

Arytmia choroby serca kardiomiopatia nadciśnienie choroby układu krwionośnego.

puls

puls

Postprzez magda.r » 01 wrz 2008 18:37

puls

Witam

Chciałam zapytac jaki powinien być normalny pul u os. dorosłej , bo z tego co czytałam na internecie to ok 80 , a ja mam 100 i wyżej (troche popalam, ale wcześniej też miałam wysoki puls) o czym to że świadczyc ?? dodam jeszcze że ostatnio, od kilku miesięcy) zdarzają mi się zasłabnięcia, a kołatania serce mam od liceum co jakiś czas... czy to może być tachykardia ???
Wiem że ciężko tak przez internet diagnozowac, ale...

i dodam że mam 25 lat ;) więc nei wiem czy zaliczać się do młodzieży czy dorosłych ;) :P
Magda, mama Oli (ur. 20.05.2007 ) z tachykardią
magda.r
Użytkownik
Użytkownik

Re: puls

Postprzez edward koźluk » 01 wrz 2008 18:46

Zacznę od drugiego pytania - oczywiście do młodzieży ;) Najlepsza definicja granicy młodości jaką znam to wiek własny + 10.
Czy mogłabys mi przysłać swojego holtera i zapis EKG z rytmem przynajmnie 100/min faksem? Może da się coś z tym zrobić.
edward koźluk
Ekspert
Ekspert

Postprzez magda.r » 02 wrz 2008 06:59

holtera nie miałam robionego, ale mam swoje EKG po zasłabnięciu... zeskanuje dziś i prześlę.

Dziękuję
Magda, mama Oli (ur. 20.05.2007 ) z tachykardią
magda.r
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Marta Kamińska » 06 wrz 2008 13:29

a jeżeli u mnie jest właśnie 188 w spoczynku to co z tym robić? Miałam na oddziale taki mały incydent:
Było mierzenie wszystkich parametrów, saturacja ok, ciśnienie też a puls 150, pielęgniarka kazała mi się położyć i przyjść za 20 min, więc położyłam się i przyszłam po 10 minutach bo nie mogłam złapać oddechu puls mi rósł do góry, saturacji w ogóle nie mogło zpałać na żadnym pulkosymetrze a jak łapało to pokazywało 50/60, ale ciśnienie było ok, podłączyli mnie pod kardiomonitor i wąsiki z tlenem. Wyszła tam arytmia i oczywiście tachykardia, pod tym tlenem saturacja wzrosła zaczęłam sobie radzić z oddechem i od tlenu mnie odłączyli. A pod kardiomonitorem leżałam do rana. Leków nie dali mi żadnych. W domu też tak miałam kilka razy ale pogotowia nie wzywałam. Jeżeli w domu będzie się takie coś powtarzało wzywać karetkę? Zaznaczę, że mam wrodzoną wade, oraz inne choroby (epi raz cukrzyce )
Marta Kamińska
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Kasia Bieżuńska » 06 wrz 2008 17:27

dołącze się do pytania...co robić gdy tetno wzrasta ??? tylko, ze ja na nic innego nie choruje. Te skurcze tylko mam :( mam brac wtedy Betaloc??? i czy moge go sobie brac o róznej porze??? tzn np wieczorem jak mie złapie? i czy moge tak, ze wezme jednego dnia a drugiego juz nie, czy sie nic nie stanie, czy raczej juz bede go musiała cały czas brac ?

fiuuuuu ale zadałam moc pytan ;)
I don't........
Kasia Bieżuńska
Użytkownik
Użytkownik

Powrót do Nadciśnienie / Niedociśnienie / Zespół wazowagalny