Arytmia serca nadciśnienie choroby serca układu krwionośnego.

Arytmia choroby serca kardiomiopatia nadciśnienie choroby układu krwionośnego.

problemy z zastawką mitralną i trójdzielną

dr. Edward Koźluk - elektrofizjolog

Postprzez Anemi747 » 06 paź 2009 11:19

Jestem po ablacji cieśni obu przedsionków oraz izolacji okrężnej żył płucnych 7 tygodni. Na wypisie ze szpitala mam napisane, że sylwetka serca poszerzona. Moja niedomykalność zastawki mitralnej to E/A:1.25, DT: 198ms.
Pragnę nadmienić, że ok.1,5 roku temu E/A:0,75 a DT:290ms. Czy jest to wada zastawki wymagająca naprawy?
Nadmieniam, że ciągle mam opuchnięte kostki nóg więcej pod koniec dnia rano nieco mniej. Mam kłopoty z przełykaniem. Czy może to być powiązane z zastawką? Wymiary lewej komory /46mm/oraz lewego przedsionka/36mm/ w okersie 1,5 roku powiększyły się o 2mm a prawa komora o 3mm/25mm/. Jednak jeszcze mieszczą się w granicach normy. Czy w związku z tym może nastąpić jeszcze większe powiększenie?
Wyniki holterowskie wykazywały wydłużone QT-490 QTc-503,490 ST uniesione +0,8V1 na drugim badaniu 1,4V2. Zastawka tętnicy płucnej:AT:123sek. Cisnienie zAT:19mmH.
Zaznaczam również, że stwierdzono również niedomykalność zastawki trójdzielnej tylko na wypisie nie podano w jakim stopniu. Jestem po zabiegu 7 tygodni.Mam 56 lat. Proszę o opinię ?
Anemi747
Użytkownik
Użytkownik

Powrót do PYTANIE DO EKSPERTA