Arytmia serca nadciśnienie choroby serca układu krwionośnego.

Arytmia choroby serca kardiomiopatia nadciśnienie choroby układu krwionośnego.

planowana ciąża a arytmia

dr. Edward Koźluk - elektrofizjolog

Postprzez zmijka » 12 sty 2010 14:06

Witam serdecznie,

Bardzo prosze o pomoc. Od dwóch miesięcy mam takie kołatania serca, drżenia w klatce piersiowej. Zrobiłam badanie holterowskie a wynik poiżej

po EKG w okresie 23 godzin 52 min. Przeanalizowano 112962 pobudzeń(QRS). Rytm prowadzacy zatokowy w trakcie dnia z licznymi przyspieszeniami zatokowymi-srednia czestosc rytmu serca wynosila 80 p/min, z minimalna czestoscia : 47 p/min o godz 04:04:34-, z max czestoscia 156 p/min o godz 09:12:20-(tachykardia zatokowa)

nic z tego nie rozumiem

dalej jest napisane:
Poziom ST zmienila sie w zakresie od +0.00 mm w kanale 2 o godz 02:25:59 do +3.48 w kanale 1 o godz 17:34:30

Arytmie komowrowe: nie wystepowaly.

Arytmie nadkomorowe skladaly sie z: 1465 pojedynczych pobudze nadkomorowych z okresami bigeminii nadkomorowej, bez pauz lub wypadnietych pobudzen, bez Bradykardii, 23 Tachykardii zatokowej -(bez cech napadowego czestoskurczu). Bez zaburzen przewodzenia.

Wczoraj byłam u kardiologa, który na wieść iz planuję ciąże zaproponował badanie które wyeliminuje częstoskurcze napadowe. Opisał to jako wprowadzenie przez żyłę w pachwinie sondy i jak cos wyjdzie to zabieg ablacji. Proszę mi powiedzieć czy jesli w czasie badanie holterowskiego nic nie wyszło takiego a podkreślę, że miałam wtedy takie mocne kołatania serca(uderzenia w gardle)to czy mimo to trzeba zrobić takie badanie? Staram się o ciąże już bardzo długo. Jest to dla mnie sprawa priorytetoa ale to serce mnie przeraża. Teraz biorę Concor Cor 1,25. Przez 3 tyg brałam Concor Cor 5 mg ale strasznie kręciło mi się w głowie. Teraz mam to okropne drżenie klatki piersiiowej. Aż mi się płakać chce. Prosze o pomoc.
Pozdrawiam
zmijka
Użytkownik
Użytkownik

Re: planowana ciąża a arytmia

Postprzez Sofrozyna » 12 sty 2010 14:27

Badanie które zaproponował Ci lekarz to badanie elektrofizjologiczne. Podczas tego badania sprawdza się, czy pacjent ma w sercu nieprawidłowe drogi przewodzenia lub niepotrzebne, patologiczne ogniska rytmu. Jeśli lekarz wykryje coś takiego - to w takie chore miejsca zaaplikuje prąd o częstotliwości radiowe i w ten sposób zniszczy taką drogę lub ognisko nieprawidłowego rytmu. Najczęściej taki zabieg uwalnia pacjenta od dolegliwości związanych z zaburzeniami rytmu. Czasem w tym badaniu nie stwierdza się obecności patologicznych dróg przewodzenia lub ognisk tzw ektopowych rytmu i wtedy zaburzenia rytmu mają podłoże czynnościowe - wynikające np. z dużej przewagi ukł. współczulnego( wegetatywnego), nadwrażliwości emocjonalnej itd.
Rzeczywiście w Twoim przypadku takie badanie pozwoli wykluczyć poważne przyczyny zaburzeń rytmu i wtedy możesz spokojnie planować dzidziusia bez lęku że ciąża nasili arytmię.
Pozdrawiam! Powodzenia!
Sofrozyna
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez zmijka » 12 sty 2010 15:40

a ile czeka sie na takie badanie jesli chciałabym je zrobic na NFZ? a jesli sa długie terminy oczekiwania to ile kosztuje to prywatnie?
zmijka
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Sofrozyna » 12 sty 2010 17:46

Nie wiem skąd jesteś ale to jest różnie w różnych miastach...
To robi sie tylko na NFZ.
Jak się uprzerz prywatnie to pewnie możesz ale nie ma potrzeby - to kilka tys zł...
Znajdź dobrego elektrofizjologa od ablacji i umów się znim po prostu... Albo przyjedź do CM Alenort w Warszawie na Płowieckiej do prof. Walczaka i z nim pogadaj...tel. do rejstracji: 22/5091462. Możesz też pójść do dr-a Pawła Derejko też tu.
Pozdr.
Sofrozyna
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez zmijka » 13 sty 2010 12:10

ja stwierdziłam że nie poddam sie temu zabiegowi. Przeciez jak dziewczyny zachodza w ciaze to nie badaja sie w szerz i wzdłuż. To byłoby nienormalne. Zawsze cos się znajdzie. Nie ma osoby, ktorej nic nie dolega. Skoro holter nic nie wykazal w czasie kiedy mialam takie silne kolatania w gardle tzn ze nie mam czestoskurczy napadowych. Jakby tak kazdy badal sie w razie co to co by to sie dzialo. Musze do tego zdrowo rozsadkowo podejsc.Ale dziekuje za odpowedz i pozdrawiam.
zmijka
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez tersa » 13 sty 2010 12:43

Zastanów się jeszcze dobrze i podejmuj ostatecznych decyzji przed kosultacxją z dobrym kardiologiem,Masz przecież w holterze przedwczesne pobudzenia nadkomorowe i to w ilości wyższej niż uznawana za normę.Na pewno żaden odpowiedzialny lekarz nie zaproponuje niepotrzebnego zabiegu. Prof Walczak to najwyższej klasy specjalista.
Pozdrawiam, powodzenia.
tersa
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez tersa » 13 sty 2010 12:48

dodam jeszcze, że masz też zmiany odcinka ST.Nie jestem lekarzem więc nie podejmuję się interpretacji, ale jeżeli wszystko jest w porządku, to w holterze jest napisane " zmian odcinka ST nie było.
tersa
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez zmijka » 14 sty 2010 13:00

witam,

a co to jest ST? kardiolog powiedział, że taka arytmia nadkomorowa nie jest groźna. W sumie to byłam u dwóch kardiologów.Że taki poziom pobudzeń nadkomorowych nie jest wysoki. Że są osoby które mają po kilka tysięcy. Ja się bardzo boję iśc na takie badanie. Ablacja mnie po prostu przeraża. Dodam że mam to kołatanie od dwóch miesięcy, niedłużej. Teraz nie czuje tego jako kołatanie tylko drżenie w klatce piersiowej. Powiedzcie same czy kobiety przed ciąża są wysyłane na takie szczegółowe badania?
zmijka
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez tersa » 14 sty 2010 13:55

Tak jak Ci napisałam nie jestem lekarzem, wiem tylko,Ze odcinek ST - obniżony świadczy o niedokrwieniu mięśnia sercowego, a uniesiony o uszkodzeniu mięśnia.
Może odezwie się Sofrozyna, to wytłumaczy Tobie i nam wszystkim dokładnie wartośc tego fragmentu zapisu ekg.
Myślę, że do ablacji to u Ciebie jeszcze daleko - raczej miałam na myśli skuteczniejsze leczenie.
Oczywiście, że ktoś, kto nie ma dolegliwośąci nie bada się przed ciążą tak dalekpo specjalistycznie.
Bardziej ważne jest w jakim ośrodku byłaś, gdzie mieszkasz ?
Jeżeli tak bardzo boisz się elektofizjologów to wybierz się do dobrego lekarza najlepiej w mieście akademickim.
Nie rozumiem dlazcego lekarz twierdząc, że Twoje dolegliwości są nieistotne zaproponował badanie elektrofizjologiczne, które w końcu jest badaniem inwazyjnym.
Pozdrawiam, głowa do góry !

Przepraszam, że wykorzystam Twój wątek i zadam Sofrozynie pytanie - czy migotanie napadowe przedsinków może miec podłoże emocjonalne?
tersa
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez zmijka » 14 sty 2010 14:34

dziekuję za odpowiedź. Powiedz mi prosze czy ja mam obnizony czy uniesiony odcinek ST? głupia jestem z tego tematu. Jestem z Głogowa i byłam u dr Turkiewicza- on jest kardiologiem i ordynatorem kardiologii w Lubinie. Czy wg Ciebie ja mam migotanie napadowe przedsionków? Bo już nic z tego nie wiem:( płakac mi się chce bo szykuję sie do kolejnego in vitro a tu takie coś jeszcze mi się przytrafia. Nie chce popaść w skrajności i badac się wzdłuż i w szerz. Biorę teraz Concor Cor 1,25 mg i Aspargin czy jakos tak .
zmijka
Użytkownik
Użytkownik

Następna strona

Powrót do PYTANIE DO EKSPERTA