planowana ciąża a arytmia
Witam serdecznie,
Bardzo prosze o pomoc. Od dwóch miesięcy mam takie kołatania serca, drżenia w klatce piersiowej. Zrobiłam badanie holterowskie a wynik poiżej
po EKG w okresie 23 godzin 52 min. Przeanalizowano 112962 pobudzeń(QRS). Rytm prowadzacy zatokowy w trakcie dnia z licznymi przyspieszeniami zatokowymi-srednia czestosc rytmu serca wynosila 80 p/min, z minimalna czestoscia : 47 p/min o godz 04:04:34-, z max czestoscia 156 p/min o godz 09:12:20-(tachykardia zatokowa)
nic z tego nie rozumiem
dalej jest napisane:
Poziom ST zmienila sie w zakresie od +0.00 mm w kanale 2 o godz 02:25:59 do +3.48 w kanale 1 o godz 17:34:30
Arytmie komowrowe: nie wystepowaly.
Arytmie nadkomorowe skladaly sie z: 1465 pojedynczych pobudze nadkomorowych z okresami bigeminii nadkomorowej, bez pauz lub wypadnietych pobudzen, bez Bradykardii, 23 Tachykardii zatokowej -(bez cech napadowego czestoskurczu). Bez zaburzen przewodzenia.
Wczoraj byłam u kardiologa, który na wieść iz planuję ciąże zaproponował badanie które wyeliminuje częstoskurcze napadowe. Opisał to jako wprowadzenie przez żyłę w pachwinie sondy i jak cos wyjdzie to zabieg ablacji. Proszę mi powiedzieć czy jesli w czasie badanie holterowskiego nic nie wyszło takiego a podkreślę, że miałam wtedy takie mocne kołatania serca(uderzenia w gardle)to czy mimo to trzeba zrobić takie badanie? Staram się o ciąże już bardzo długo. Jest to dla mnie sprawa priorytetoa ale to serce mnie przeraża. Teraz biorę Concor Cor 1,25. Przez 3 tyg brałam Concor Cor 5 mg ale strasznie kręciło mi się w głowie. Teraz mam to okropne drżenie klatki piersiiowej. Aż mi się płakać chce. Prosze o pomoc.
Pozdrawiam