Arytmia serca nadciśnienie choroby serca układu krwionośnego.

Arytmia choroby serca kardiomiopatia nadciśnienie choroby układu krwionośnego.

planowana ciąża a arytmia

dr. Edward Koźluk - elektrofizjolog

Re: planowana ciąża a arytmia

Postprzez tersa » 25 sty 2010 08:31

do Jomas - bardzo proszę porzenieś się do tematu "migotanie przedsionków ". Ja również odczuwam migotanie bardzo żle. Kotek to wyjątek.
tersa
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez zmijka » 02 lut 2010 12:18

Tereso,

teraz nie czuję sie najlepiej. Juz bylo super dobrze kiedy znowu zlapal mnie ból w odcinku piersiowym kregosłupa. Dokladnie miedzy lopatkami- niby mam za prosty ten odcinek kregoslupa. To jest takie napiecie, pieczenie, zatykanie i w kregoslupie i w mostku. Zapiera mi dech w piersi i znowu odczuwam takie drżenie w klatce piersiowej, takie przeskakiwanie, pulsowanie troche w gardle. Nie wiem czy to zbieg okolocznosci i to jest od kregosłupa czy znowu oddzywa sie serduszko. biore dalej ten Concor Cor 1,25 raz dziennie. Jak mi sie tak dziwnie robi to nie wiem czy to jest ten czestoskurcz napadowy czy mi sie wydaje. Ale holter tego nie wykazal a na ablacje sie nie zdecyduje - bo to mialoby byc zapobiegawczo. boje sie bardzo....a do in vitro tuz tuz...
zmijka
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez tersa » 02 lut 2010 19:13

Niestety Holter również nie zawsze wyjaśnia sprawę, bo może akurat w tym dniu nie wystąpią zaburzenia rytmu.Czy w dniu kiedy nosiłaś Holtera również czułaś te drżenia w klatce piersiowej ? Jeżeli tak, a nic się nie zapisało to może to przemawiac za przyczyną inną niż serce.
Masz jeszcze dwie drogi do zachowawczego ( bez ingerencji bnadania inwazyjnego) sprawdzenia co się dzieje.
Możesz skorzystac z telemedycyny (szukaj w internecie) polega to na tym, że w momencie wystąpienia arytmii dzwonisz pod wiadomu Ci numer i poprzez telefon i aparat, który otrzymasz po zawarciu umowy robisz ekg, a wynik podaje Ci przez telefon lekarz. Mnie się to niestety nie udało, bo artefakty były tak duże, że zapisy nie nadawały się do analizy.
Drugi sposób to tzw. rejestrator zdarzeń - jest to małe urządzenie, które w momencie wystąp[ienia dolegliwości bez żadnych przewodów przykładasz do klatki piersiowej lub chwytasz obiema rękami i zapisujesz ekg, które potem pokazujesz lekarzowi. Nie wiem czy takie urządzenie ktoś wypożycza,ja jestem bliska zakupu - koszt ok.800 zł.
Jeżeli ktoś z forumowiczów korzystał z tego to może się odezwie i powie czy zdaje to egzamin.
Jestem zdziwiona, że kardiolodzy nie informują o takiej możliwości pacjentów. Ja znalazłam te informacje w internecie.
Jeżeli chcesz się bliżej z tym zapoznac - szukaj w inmternecie hasła " kieszonkowe ekg."
Pozdrawiam.
tersa
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez zmijka » 03 lut 2010 18:47

droga tereso bardzo dziekuje za odpowiedz. Kardiolodzy nie zaproponowali mi takiego badania. Przeczytalam ze takie inwazyjne badanie-ablacje wykonuje sie jesli tych arytmii, pobudzen jest wiecej niz 5000 a u mnie jest ponad 1000 wiec raczej sie nie kwalifikuje.
W czasie kiedy nosilam holtera mialam jeszcze gorsze dolegliwosci. Chyba wszystkie: drżenie, przeskakiwanie, to okropne pulsowanie w gradle( takie szybkie pulsowanie do gardla i schodzenie z gardla), kolatanie, lek, osłabienie, i nie wiem co jeszcze. Mialam bardzo silne te przeskoki i holter nie zarejestrowal tego jako czestoskurcze napadowe. Bardzo dziekuje ci za odpowiedz. Duzo to dla mnie znaczy.Pozdrawiam
zmijka
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Kropeczka » 04 lut 2010 22:22

tersa, mnie lekarz poinformował o rejestratorze zdarzeń, ale wszczepianym podskórnie na 18 miesięcy.
Jeśli istnieją takie, o których piszesz to chętnie o tym poczytam :) Dziękuję bardzo za podpowiedź w szukaniu.

Pozdrawiam!
Kropeczka
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez tersa » 05 lut 2010 12:03

Kropeczko, czy dr. wyjaśnił Ci na czym polego to wszczepienie pod skórę? Czy prowadzi się jakieś elektrody do serca ? Czy można odczytywac zapisy w każdym momencie ?Czy to urządzenie się wypożycza, czy kupuje - jeżeli tak to ile to kosztuje ?
Czy zamierzasz z tego skorzysta?, a jeżeli nie to dlaczego.
We wtorek będę rozmawiała z moim kardiologiem to postaram się wydobyc więcej informacji, chociaż nie jest to łatwe.
Dziękuję za odzew i pozdrawiam.
tersa
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Kropeczka » 05 lut 2010 17:47

Tak, wyjaśnił, ale ja już trochę nie pamiętam, bo to było pół roku temu.
Jest to urządzenie wielkości pen drive'a, czyli niewielkie. Wszczepia się je pod skórę pod obojczykiem. Z tego co mi wiadomo żadnych elektrod do serca się nie prowadzi. Po zabiegu zostaje blizna około 2cm. Jak pisałam rejestrator jest pod skórą 18 miesięcy, wiec chyba nie ma możliwości odczytania zapisu EKG wcześniej. Urządzenia się nie pożycza. Tu pojawia się problem, bo NFZ chyba tego nie refunduje albo refunduje z konkretnym uzasadnieniem. Czyli pewnie bardzo rzadko. Koszt tego urządzenia to około 9 000 zł.
Ja nie zamierzam z niego korzystać. Mam omdlenia wazowagalne i uważam, że to nie jest wystarczający powód, aby poddać się takiemu zabiegowi, bądź co bądź, inwazyjnemu. Poza tym nie mam już tak często utrat przytomności jak wcześniej, bo tylko kilka w miesiącu.
Jeśli będzie taka konieczność to oczywiście nie będę bronić się rękami i nogami, ale wolałabym zacząć od czegoś stosowanego na zewnątrz (np. tego kieszonkowego monitora EKG, o którym wspomniałaś).

Cieszę się bardzo, że został tu w końcu poruszony ten temat, bo ciężko w internecie coś znaleźć jeśli jest się laikiem :)

Pozdrawiam gorąco!
Kropeczka
Użytkownik
Użytkownik

przeskakiwanie serca:(

Postprzez zmijka » 28 lut 2010 12:45

witam,

martwię się:(
wczoraj w nocy wypiłam kieliszek duży wina, poszłam spac i obudziło mnie straszne łomotanie serca, waliło jak opętane, do tego te okropne przeskoki, jakby ktoś kopła to serce w bok. Mam to do dziś. Mój m spanikował, bo jak przyłożył ucho do mojego serca to strasznie przeskakiwało więc pojechalismy na pogotowie. Zrobili mi ekg, dr mnie osłuchała i stwierdziła, że nie ma zadnego kołatania. I dali mi syropku hydroxyzyny..jak zwykle. Ekg wyszło super, dlaczego tak mi sie znowu dzieje? Biore dalej CON COR 1,25 no i zaczełam Cilest ale ponoć to nie ma związku. Zapodalam sobie dzis dawke 2,5 CON COR. Tak sie zastanawiam czy ta moja tarczyca nie wariuje bo miesiac jestem bez tabletek i może sie rozregulowała? Jutro zrobie TSH, czy myslicie ze to moze być powód?
zmijka
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez tersa » 01 mar 2010 07:38

Droga zmijko - zawsze w przypadku nasilenia się arytmii zawsze można podejrzewac tarczycę. Proponuję żebyś zrobiła obok TSH równiez wolne hormony tj. Ft3 i Ft4.
Nie wiem w jakim stopniu alkohol nasila arytmię, ale ja nawet nie wącham żadnego alkoholu .
Niewykluczone też, że u Ciebie jest duża komponenta nerwicowa.
Spoczynkowe ekg nie roztrzyga o braku arytmii - tylko Holter albo rejestrator, którym zapisujesz ekg w momencie poczucia zaburzeń.
Czy w trakcie wykonywania ekg, o którym piszesz odczuwałaś niemiarowośc serca ?
Pozdrawiam, odezwij się.
tersa
Użytkownik
Użytkownik

Poprzednia strona

Powrót do PYTANIE DO EKSPERTA