Arytmia serca nadciśnienie choroby serca układu krwionośnego.

Arytmia choroby serca kardiomiopatia nadciśnienie choroby układu krwionośnego.

Nerwica objawy

Stany lękowe i nerwicowe związane ze zdrowiem, obawy przed pogorszeniem, życie w ciągłym strachu. Dowiedz się jak temu zaradzić i pomóc sobie.

Re: Nerwica objawy

Postprzez edward koźluk » 27 wrz 2008 20:33

Nerwica objawy
stracatella napisał(a):Powszechnie wiadomo, że nerwica może odbijać się na układzie krwionośnym (czego boleśnie doświadczam) albo pokarmowym, ale jakie mogą być inne objawy?
Może ktoś ma coś takiego jak ja?
Od ok. roku miewam okresowo (z kilkumiesięczną przerwą), choć czasem cały dzień, takie niebolesne zrywania mięśni w różnych miejscach np. czasem lekko drga mi palec wskazujący, czasem palec i kciuk razem, bywa ze mam takie ruchy mieśnia na nosie, albo w plecach lub klatce piersiowej (takie napinanie się i rozluźnianie mieśnia) czy powieka (dolna lub górna) jak przy braku magnezu - tyle ze te drgania można zaobserwować gołym okiem.
Zdarzyło mi się kilkarazy takie spięcie chwilowe górnej wargi koło dołka nosowego.
Okropnie drażniące! :?

W szpitalu powiedziano mi ze mam nerwice wegetatywną. Czy te objawy sa typowo nerwowe czy też można podejrzewać epilepsję? :roll:
Miałam badanie EEg i Mri - jeden neurolog opisał eeg jako nieprawidłowe z tendencją do uogólniania (padaczka????) drugi że zapis jest typowy dla ucisku kręgosłupa (odcinek szyjny).
Jeden nakazał leki drugi zakazał :x
No i co robić dalej? Co będzie się działo jeśli nie podejmę żadnych kroków, a to np padaczka?

A może też tak macie przy nerwicy???

pozdrawiam

Nie jestem neurologiem, ale opisywane przez Ciebie drżenia mięśni podskórnych wędrujące po ciele nijak nie pasują mi do padaczki. Elektrolity - bardzo prawdopodobne. Emocje - czasem daja takie tiki nerwowe. Ale groxnych rzeczy bym się tu nie dopatrywał. A opisów EEG z opisem w granicach normy to prawie nie widziałem (a trochę ich oglądałem) :P
edward koźluk
Ekspert
Ekspert

Postprzez Kasia Bieżuńska » 29 wrz 2008 15:39

A ja mam pytanie odnosnie bolów głowy....czy to moze byc jakis objaw nerwicy ??? mam bardzo czesto bóle głowy takie, ze musze brac po kilka tabletek ibupromu dziennie bo nie chce przejsc. Boli gdzies tak z tyłu, kark, ramiona . Czy to moze raczej wina kregosłupa?
I don't........
Kasia Bieżuńska
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez szombi » 29 wrz 2008 21:53

moze nie kregoslupa, a miesni szkieletowych
najlepszego w 2009!
szombi
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Kasia Bieżuńska » 30 wrz 2008 06:55

starzeje sie, sypie sie :lol:
I don't........
Kasia Bieżuńska
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez stracatella » 30 wrz 2008 12:05

Dziękuję Panie doktorze, jest Pan ogromnym wsparciem - mama ma parkinsona więc neurologicznie jestem obciążona, ale nie zamierzam narazie się szczegółowo diagnozować - bo nie mam już sił i chęci. Niech się dzieje wola nieba - alleluja i do przodu!

Kasia Bieżuńska napisał(a):A ja mam pytanie odnosnie bolów głowy....czy to moze byc jakis objaw nerwicy ??? mam bardzo czesto bóle głowy takie, ze musze brac po kilka tabletek ibupromu dziennie bo nie chce przejsc. Boli gdzies tak z tyłu, kark, ramiona . Czy to moze raczej wina kregosłupa?

Myślę że tak - ja bardzo często cierpię na bóle głowy. Miałam skorygowaną wadę serca która podobno współistnieje z migrenami - ja nie cierpiałam na bóle głowy przed korekcją wady a po prawie codziennie - dodatkowo nasilają się różne dolegliwości typu kardiologicznego i neurologicznego typu zawroty głowy, bóle, mdłości, lęk...
Myślę że to nerwy. Zauważyłam że kiedy się wiecej zrelaksuje nie mam bólu głowy - a w każdym razie rzadziej.
Musisz uważać na te tabletki (wiem ze bez nich trudno bo sama biorę ich sporo), żeby nie nabawić się tzw bólu z odbicia.

pozdrawiam
stracatella
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez stracatella » 30 wrz 2008 12:08

A! i kręgosłup do tego jak najbardziej! Trzeba to sprawdzic szczególnie jesli masz pracę siedzącą.
stracatella
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Kasia Bieżuńska » 30 wrz 2008 17:37

praca siedząca ale nie cały czas....
I don't........
Kasia Bieżuńska
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez stracatella » 02 paź 2008 17:16

Kasia Bieżuńska napisał(a):praca siedząca ale nie cały czas....

Co to znaczy nie cały czas? Rozumiem że nie osiem godzin? Jednemu wystarczy cztery dziennie a inny musi mieć 12 (jak ja :lol: ), zeby poczuć dolegliwości.
Zwróć uwagę czy jak więcej popracujesz to wtedy boli no i czy np pojawiają się zawroty głowy - jesli tak to w jakiej pozycji jeśli w siedzącej to możesz domniemywać że to od kręgosłupa.
Warto zrobić prześwietlenie odcinka szyjnego. Ja mam zwężone kręgi (ale kto teraz nie ma :))
Masaże zawsze pomagają - niezależnie czy to nerwy czy kręgosłup...

A swoją drogą te bóle głowy potrafią nieźle uprzykszyc życie :roll:
pozdrawiam
stracatella
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Kasia Bieżuńska » 02 paź 2008 17:22

ojj potrafią, ja biore po kilka tabletek , czasami co pare dni :( nie mdleje czy cos ale boli głowa z tyłu, kark itp. Mam jakos tam lekko skrzywiony kregosłup ale juz nawet nie pamiętam gdzie, cos z obojczykiem czy jakos tak i łopatka.Pracuje albo przy kompie albo siedze i dziubie cos w laboratorium wiec tez taka jedna pozycja siedzaca ...

pewnie z tym moim sercem to tez jakas nerwica .....
I don't........
Kasia Bieżuńska
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez tomi » 03 paź 2008 11:09

A ja mam takie dziwne napady szybkiego bicia serducha podobnos to objawy psychosomatyczne ale po takim ataku bardzo zle sie czuje i zaraz sie mecze ujsc nie moge do psychiatry tez chodze.Jak was glowa boli to zrobcie tomograf glowy albo rezonans magnetyczny mialem to.I cos tam wykazalo ale podobnos to nie grozne.Wynik obszar hypodensyjny o srednicy 11 milimetrów.Etiologia zmiany nie znana wszystko reszte ok i bez przemieszczeń.Pozdrawiam.
tomi
Użytkownik
Użytkownik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nerwica i depresja