Arytmia serca nadciśnienie choroby serca układu krwionośnego.

Arytmia choroby serca kardiomiopatia nadciśnienie choroby układu krwionośnego.

Nadkurczliwosc i niski potas... Prosze o pomoc

Bóle i kłucia w klatce, dziwne odczucia, nie wiesz co się dzieje, jesteś po zawale lub ze stwierdzoną chorobą. Ogólne forum o Twoim sercu.

Postprzez exit » 24 lut 2010 00:22

Witajcie :)
Natrafilam przypadkiem na forum i licze na to, ze tutaj znajde w koncu odpowiedzi na niektore pytania...
2 miesiace temu trafilam do szpitala z kolataniem serca i okazalo sie, ze potas jest w dolnej granicy (3,5) podano mi kroplowke, zapisano saszetki z jonami (EKG w normie). W miedzyczasie bylam u kardiologa i zrobilam zlecone badania czyli morfologie (w normie) TSH (poziom 1,3) i echo serca (w normie). Z sercem i samopoczuciem mialam prolemy jeszcze przez tydzien od wizyty na pogotowiu. Z racji, ze tych saszetek nie moglam przelknac pani kardiolog zapisala mia Kladyium i Magnez (2xdziennie). W tym samym czasie potas mialam juz na poziomie 4,6 i przyznam sie ze nie skonczylam calej kuracji potasem :oops: wzielam tylko 15 z 50 tabletek bo balam sie ze moge przedobrzyc a czulam sie juz bardzo dobrze.
Dwa dni temu znowu zaczelo sie to samo tzn kolatanie itp na pogotowiu na pdst EKG lekarz stwierdzil "nadkurczliwosc" (?) potas mialam na poziomie 3,6... Zapisal mi Beto ZK 25 (1xdziennie)i kazal uzupelniac potas...
Moje pytania sa nastepujace: Czy moge przyjmowac ten lek skoro normalne cisnienie u mnie to okolo 95/60 a w ulotce jest wyraznie napisane ze przy <100 nie wolno? Wlasnie godzine temu cisnienie mi skoczylo czulam przyspieszona akcje wiec wzielam tabletke.
Czy spadek potasu moze byc spowodowany tym ze ostatni okres byl dla mnie bardzo stresujacy, pojawialy sie biegunki a raz wymioty? Ale w takim razie dlaczego organizm tego sam nie kontroluje?
I do jakiego lekarza mam sie teraz udac? Nefrolog?
Jak mam uzupelnic potas? Mam kaldyium dzis wzielam 5 tabletek nie wiem czy to nie za duzo? Lekarz nie okreslil zadnej dawki...

Blagam pomozcie :cry: ja nie mam juz sily... Caly czas czuje ze cos jest nie tak... klucie itp wiem ze tak wygladaja skutki ubytku potasu ale jak najszybciej sie tego pozbyc...?? :(
exit
Użytkownik
Użytkownik

Re: Nadkurczliwosc i niski potas... Prosze o pomoc

Postprzez link_link » 26 lut 2010 20:49

Mi jeden kardiolog kazał przyjmować potas, a drugi powiedział, że potas powinni przyjmować tylko CI którzy mają problemy z biegunkami i wymiotami, gdyż zdrowy człowiek nie traci potasu... I właśnie biorąc pod uwagę to jak się czułem po owym potasie to ta druga opinia jest słuszna :) za dużo potasu w organizmie szkodzi. I jeśli ktoś nie ma problemów z układem pokarmowym potasu nie powinien przyjmować. Jak odstawiłem jony potasu od razu czułem się lepiej :)
link_link
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez exit » 26 lut 2010 21:10

No wlasnie :) niby problemy "zoladkowe" mialam wiec potas mogl uciec... ale chyba i tak bede musiala skontrolowac na wszelki wypadek nerki :? kiedys moglam miec nie takie przygody i jakos nigdy potas mi tak drastycznie nie spadal... Choc zazywam teraz caly czas kaldyium i czuje sie juz znacznie lepiej a pani kardiolog powiedziala ze przy kolataniach lepiej utrzymywac potas na odpowiednim poziomie przynajmniej na jakis czas... Mam tylko nadzieje ze te problemy z sercem sa spowodowane tylko tym pierwiastkiem bo w innych przypadkach nigdy arytmii nie mialam...
Dziekuje za odpowiedz :D
exit
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Kostek » 01 mar 2010 12:40

Ja tam problemu z biegunkami ani wymiotami nie miałem a potas mi spadał jeśli nie przyjmowałem go dodatkowo w tabletkach. Jak tylko potas spada mi poniżej 4.0 odczuwam to gorszą pracą serca (kołatania, skurcze dodatkowe). Przyjmuje 2x aspargin i wieczorem 1x kalivit po których czuje się znacznie lepiej. Według lekarzy (trzech) z którymi rozmawiałem nie ma problemu z przedawkowaniem potasu i magnezu przy takich dawkach szczególnie jeśli organizm ma tendencje do jego wypłukiwania. Należy tylko kontrolować jego poziom we krwi robiąc badania raz na kilka miesięcy (nie żadziej niż raz na pół roku). Optymalnie było by utrzymywac potas w górnej granicy czyli 4,5 do 5.0.
Kostek
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez exit » 01 mar 2010 17:25

Potas mam juz 4,55 ale arytmia wrocila :shock: mysle ze jest to spowodowane tym ze po 2 dawkach beto zk nie bralam kolejnych :roll: wczoraj wznowilam kuracje (po wizycie na pogotowiu... jestem tam chyba najczestszym ostatnio pacjentem :D ) dzisiaj bol w klatce i klucie nie sa juz tak nieznosne ale zaburzenia rytmu nadal sa... wiem ze po 1 dawce nie mozna oczekiwac jakichs spektakulkarnych efektow ale czy ktos kto stosuje ten lek moze sie wypowiedziec po jakim czasie od takiego ataku mozna sie poczuc normalnie?
To normalne ze przy nasilonej arytmi nie ma sie totalnie apetytu? Nie moge patrzec na jedzenie :shock:
exit
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Kostek » 01 mar 2010 22:04

Jak lekarz przepisze Ci beta bloker i każe systematycznie brać to trzeba brać - nie kombinować bo można się w jeszcze większą arytmie wprowadzić.
Co do braku apetytu to ja również tak mam ale według mnie nie powoduje tego sama arytmia tylko stres który jest jej następstwem.
Kostek
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez exit » 03 mar 2010 17:16

Masz racje ;) ale ja niestety dowiedzialam sie o tym juz po fakcie ... Chociaz dzis znowu mam odstawic na 1 dzien bo mam zalozonego Holtera ... troche sie boje czy znowu nie bede miec zadnych "rewelacji" ale juz slucham sie poslusznie lekarzy ...

Dzieki za odpowiedzi :)
exit
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Kostek » 13 mar 2010 11:26

I co wyszło na holterze ?
Kostek
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez exit » 13 mar 2010 17:48

na holterze nie wyszlo nic... przyspieszony puls ale nic poza tym... oczywiscie wtedy czulam sie wspaniale... a byl to chyba 1 z nielicznych dni w tym miesiacu kiedy czulam sie normalnie
bol w klatce zniknal ale pojawil sie lekki bol glowy i czasami robi mi sie wyraznie slabo kolatania niepokoj tez sie czasem pojawiaja przy tym jakies uklucia itp... podejrzewam ze to nerwica (kardiolog tez tak stwierdzil - to nerwy)
bo nie wiem czy mam prawo obwiniac za to beta blokery?? czytalam ze moga pojawiac sie takie skutki uboczne ale juz sama nie wiem... przestalam lykac potas bo teraz pewnie mam kolo 5... juz mam dosc...
exit
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Kostek » 13 mar 2010 23:46

Jeśli miałaś akurat dobry dzień i nic nie wyszło to holtera należało by powtórzyć. Bóle głowy i zawroty równowagi mogą być skutkami ubocznymi beta blokerów. Ja przez pierwsze 2 tygodnie przyjmowania Conocor Cor miewałem zawroty i głowa bolała mnie prawie codziennie. To normalne objawy na początku, przeważnie mijają po 2-3 tygodniach. Jak występują dłużej albo sa bardzo nasilone to trzeba lek zmienić. Potasu lepiej nie odstawiaj ot tak sobie, metodą na oko nie sprawdzisz jaki masz jego poziom we krwi. Bez badań nic nie ocenisz.
Kostek
Użytkownik
Użytkownik

Następna strona

Powrót do Bóle, kłucia, duszności (zawał, niedotlenienie) itp.