Arytmia serca nadciśnienie choroby serca układu krwionośnego.

Arytmia choroby serca kardiomiopatia nadciśnienie choroby układu krwionośnego.

Nadciśnienie czy nie? Pomóżcie.

Nadciśnienie czy nie? Pomóżcie.

Postprzez Amatamakatar » 01 lis 2010 00:01

Cześć, mam 18 lat. Jestem nowa na forum i nie wiem co i jak, ale potrzebuje waszej rady. Dotąd nie miałam żadnych problemów zdrowotnych, ale ostatnio na badaniach u pielęgniarki dowiedziałam się, że mam podwyższone ciśnienie. I zaczęłam mierzyć sobie w domu, od kilku dni utrzymuje mi sie mniej więcej na poziomie 160-170/100-110. Czytałam, że norma jest do 140/90. Nie wiem, czy to już nadciśnienie? Co powinnam zrobić? Skąd moze się brać takie ciśnienie? Pomóżcie!
Amatamakatar
Użytkownik
Użytkownik

Re: Nadciśnienie czy nie? Pomóżcie.

Postprzez tersa » 01 lis 2010 11:19

Tak, to jest nadciśnienie, a przyczyny mogą byc różne, często u tak młodych ludzi może to byc choroba nerek. Dlatego jak najprędzej do lekarza.
Napisz co ustaliło wstepne badanie lekarskie.
tersa
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez tersa » 01 lis 2010 11:21

Zapomniałam dodac,że póki co o0granicz spożywanie soli - również słono przyprawionych potraw.
tersa
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Mirek19 » 01 lis 2010 14:06

Amatamakatar napisał(a):Cześć, mam 18 lat. Jestem nowa na forum i nie wiem co i jak, ale potrzebuje waszej rady. Dotąd nie miałam żadnych problemów zdrowotnych, ale ostatnio na badaniach u pielęgniarki dowiedziałam się, że mam podwyższone ciśnienie. I zaczęłam mierzyć sobie w domu, od kilku dni utrzymuje mi sie mniej więcej na poziomie 160-170/100-110. Czytałam, że norma jest do 140/90. Nie wiem, czy to już nadciśnienie? Co powinnam zrobić? Skąd moze się brać takie ciśnienie? Pomóżcie!

nadciśnienie - to temat morze !
przyczyn - wiele...
co powinnaś zrobić ??? - w pierwszej kolejności udać się do lekarza !!!
Mirek19
Użytkownik
Użytkownik

Powrót do Nadciśnienie / Niedociśnienie / Zespół wazowagalny