Arytmia serca nadciśnienie choroby serca układu krwionośnego.

Arytmia choroby serca kardiomiopatia nadciśnienie choroby układu krwionośnego.

leki w czasie karmienia piersią

Masz obawy przed braniem leku, chcesz dowiedzieć się w jakich dawkach biorą go inni, jak się po nim czują, napisz.

leki w czasie karmienia piersią

Postprzez zmijka » 26 lip 2010 08:24

Witam,

mam stwierdzona arytmię nadkomorową.Obecnie jestem w ciąży i przyjmuję Isoptin. Czy są jakies leki na ayrtmię, które można zażywać po urodzeniu i w czasie karmienia piersią? Przeczytałam na ulotce Isoptinu, że nie mozna. Czy jest jakiś inny lek?

pozdrawiam
zmijka
Użytkownik
Użytkownik

Re: leki w czasie karmienia piersią

Postprzez tersa » 26 lip 2010 11:28

Bardzo się cieszę, że znowu się odezwałaś i że dzidziuś jest w drodze. A kiedy się urodzi ?
Odpowiedzi na Twoje pytanie chyba może udzielic tylko lekarz. Szkoda, że na tym forum nie ma lekarza.
Spróbój zadac to pytanie na portalu kardioserwis - tam odp[owiadają lekarze, cvhoc czasem trzeba długo czekac. Pozdrawiam.
tersa
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez zmijka » 27 lip 2010 13:22

Witam:)

spodziewam się bliźniaków:) termin na 17.12.2010:) nie znam jeszcze płci ale oby tylko zdrowe były moje dzieciaczki:) trochę przeraża mnie jak sobie poradzę le muszę, prawda?
w takim razie spróbuję napisać na inne forum..dziekuję za odpowiedź.

pozdrawiam
zmijka
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez tersa » 28 lip 2010 06:10

WIELKIE GRATULACJE!Poradzisz sobie na pewno. Trzymaj się i odzywaj się czasami.Trzymam kciuki i pozdrawiam.
tersa
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Sofrozyna » 29 lip 2010 20:09

Isoptin w ciąży można łykać bezpiecznie - ja go brałam podczas obydwu ciąż i z dzieciakami wszystko o.k. Potem -podczas karmienia - dochtory coś innego pewnie pomyślą...
Gratulacje! Moja siostra ma termin na 6 grudnia - będzie chłopczyk...
Pozdrowienia!
Sofrozyna
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez zmijka » 30 lip 2010 09:15

Teresa, Sofrozyna dziekuję :) ja wiem że Isoptin jest bezpieczny w czasie ciąży. Ostatnio miałam takie silne kołatania , że wylądowałam na izbie przyjęć. Podpieli mnie pod monitor, przyspieszony rytm serca, arytmia nadkomorowa. Zrobiłam jeszcze raz holtera i wyszła jędza. Ale sądziłam, że zastosują mi jakieś inne leki bo ten isoptin to jakoś słabo na mnie działa. Dzis też mi kołacze bardzo, wzięłam 1x80 ale wszystko czuje w gardle:( może po porodzie nie będę się tak wsłuchiwać i zwracac na to uwagi i samo minie? w końcu nie będę chyba miec za wiele czasu dla siebie.a Waszym zdaniem jest sens robić badanie elektrofizjologiczne w moim przypadku?

pozdrawiam
zmijka
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez tersa » 03 sie 2010 07:50

Chyba musiałoby byc to bezwzględne wskazania - nie opierałabym się na opinii jednego lekarza. Pewnie coś więcej może podpowiedziec Ci Dofrozyna , która choc nie ujawnia tego jest niewątpliwie medykiem dobrze zorientowanym w sprawach arytmii, o czym wcześniej zapomniałam - przepraszam w tym miejscu Sofrozynę- przecież sama korzystałam z jej rady.
A ile mia laś i jakiew pobudzenia w Holterze ?
Pozdrawiam.
tersa
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez zmijka » 09 sie 2010 17:12

Witaj Tereso:) a jak mam napisać do Dofrozyny? to jest jakiś inny link?Mójpierwszy holter :
Witam serdecznie,
prosze o wyjasnienie moich wyników po EKG w okresie 23 godzin 52 min. Przeanalizowano 112962 pobudzeń(QRS). Rytm prowadzacy zatokowy w trakcie dnia z licznymi przyspieszeniami zatokowymi-srednia czestosc rytmu serca wynosila 80 p/min, z minimalna czestoscia : 47 p/min o godz 04:04:34-, z max czestoscia 156 p/min o godz 09:12:20-(tachykardia zatokowa)

nic z tego nie rozumiem

dalej jest napisane:
Poziom ST zmienila sie w zakresie od +0.00 mm w kanale 2 o godz 02:25:59 do +3.48 w kanale 1 o godz 17:34:30

Arytmie komowrowe: nie wystepowaly.

Arytmie nadkomorowe skladaly sie z: 1465 pojedynczych pobudze nadkomorowych z okresami bigeminii nadkomorowej, bez pauz lub wypadnietych pobudzen, bez Bradykardii, 23 Tachykardii zatokowej -(bez cech napadowego czestoskurczu). Bez zaburzen przewodzenia.

A miesiąc temu robiłam będąc w ciąży i miałam tak:

wartość HR(1/min) min 62, sr 82, max 143. liczba tachykardii 722 gdzie wartosc max 169, czas trwania 2 sek. Arytmie nadkomorowe 968-pojedyncze- kilka z nich przewidzianych z aberracją. , komorowe nie wystepowaly.

pozdrawiam
zmijka
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez tersa » 10 sie 2010 07:12

Witaj - aby skontaktowac się z Sofrozyną musisz wybrac na górze z prawej strony "użytkownicy", następnie znależc login "Sofrozyna" i wysłac prywatną wiadomośc. Na pewno Ci odpowie.
wg. mnie ten ostatni Holter jest lepszy od poprzedniego.Ważne , że nie masz arytmii komorowej.
Pozdrawiam Ciebie i te dwa maluchy.
tersa
Użytkownik
Użytkownik

Powrót do Leki