Arytmia serca nadciśnienie choroby serca układu krwionośnego.

Arytmia choroby serca kardiomiopatia nadciśnienie choroby układu krwionośnego.

koronarografia

dr. Edward Koźluk - elektrofizjolog

koronarografia

Postprzez Ferro » 25 wrz 2008 18:38

koronarografia
Witam naszego pana Doktora! mam nadzieję,że mogę jeszcze podpytać o ważną dla mnie sprawę.Otóż na 10 .10. mam wyznaczony termin koronarografii/nie jestem pewna gdzie powinnam to pytanie wpisać-bo utworzyłam już wątek o stmutatorze INSYNC/.Otóż podjęłam/prawie/ostateczną decyzję,aby "zrejterować" z tego badania/tym bardziej ,,ze wyszły "nici" z kontroli stymulatora i na razie nie wiem -kiedy uda mi się to wykonać. Rzecz w tym że-plącząc się w internecie-trafiłam na opis tomografu komputerowego-64 rzędowego/tzw.Siemens Somatom Sensation 64 Cardiac/.Ten tomograf pozwala na przeprowadzenie nieinwazyjnej diagnostyki kardiolo,; z oceną serca,jego funkcji ,naczyń wieńcowych itd.-badanie może stanowic metodę zastępczą dla inwazyjnej koronografii. Jest taki na Strusia W Poznaniu! Mój problem,na który nie znalazłam odpowiedzi-to===czy jest możliwe takie badanie przy wszczepionym stymutatorze?--czy mam zapomniec,że mogłam takie badanie wykonać przed wszczepieniem układu resynch.?-a teraz pozostaje mi jedynie koronografia?-==pozdrawiam b.b. serdecznie
Ostatnio edytowano 17 paź 2008 10:25 przez Ferro, łącznie edytowano 2 razy
Ferro
Użytkownik
Użytkownik

Re: koronografia

Postprzez edward koźluk » 27 wrz 2008 15:39

Stymulator nie stanowi przeciwskazania do tomografii komputerowe. U chorego ze stymulatorem nie wolno wykonywać magnetycznego rezonansu jądrowego. Reszta badań obrazowych nie przeszkadza. Koronarografia jest badaniem dokładniejszym i umożliwia (o ile taka jest wskazana) jednoczasową interwencję. Jest też nieco lepiej wsytandaryzowana. Ryzyko badania jest bardzo małe (w chwili obecnej) i osobiście (wobec siebie) preferowałbym koronarografię. Ale ostateczna decyzja należy do Ciebie.
Pozdrawiam,
EK
edward koźluk
Ekspert
Ekspert

Re: koronografia

Postprzez Ferro » 28 wrz 2008 17:02

edward koźluk napisał(a):Stymulator nie stanowi przeciwskazania do tomografii komputerowe. U chorego ze stymulatorem nie wolno wykonywać magnetycznego rezonansu jądrowego. Reszta badań obrazowych nie przeszkadza. Koronarografia jest badaniem dokładniejszym i umożliwia (o ile taka jest wskazana) jednoczasową interwencję. Jest też nieco lepiej wystandaryzowana. Ryzyko badania jest bardzo małe (w chwili obecnej) i osobiście (wobec siebie) preferowałbym koronarografię. Ale ostateczna decyzja należy do Ciebie.
Pozdrawiam,
EK

witam -i śliczne dzięki za info. i radę-niestety -może zbyt pochopnie/ale w piątek/-odwołałam ten zabieg-zwyczajnie stchórzyłam! :evil: ; nie poczekałam spokojnie na odpowiedz od naszego Doktora.Pomyślę -co dalej-na razie muszę załatwic nowy termin na kontrolę stymulatora.Jeszcze raz -dzieki- :) :) :) -
Ostatnio edytowano 17 paź 2008 10:27 przez Ferro, łącznie edytowano 2 razy
Ferro
Użytkownik
Użytkownik

Re: koronarografia

Postprzez edward koźluk » 28 wrz 2008 17:32

Myślę, że zacząć od ustawienia stymulatora, to dobry pomysł. A z nowym (ewentualnym) terminem koronarografii nie powinno być dużych problemów :)
edward koźluk
Ekspert
Ekspert

Re: koronarografia

Postprzez Ferro » 28 wrz 2008 22:12

edward koźluk napisał(a):Myślę, że zacząć od ustawienia stymulatora, to dobry pomysł. A z nowym (ewentualnym) terminem koronarografii nie powinno być dużych problemów :)

ha- nie mam wyboru-minęły 2 miesiące -a od 2 tygodni mniej więcej- to moje serducho "tłucze się"-i obija-i jakieś bóle za mostkiem-chyba-wcześniej tego nie miałam.No cóż -od rana "zawisam" na telefonie-musi mi się w końcu coś udać! :!: :) Dobrej Nocki życzy -wdzięczna ja :)
Ferro
Użytkownik
Użytkownik

Powrót do PYTANIE DO EKSPERTA