Arytmia serca nadciśnienie choroby serca układu krwionośnego.

Arytmia choroby serca kardiomiopatia nadciśnienie choroby układu krwionośnego.

Kąpiel po zdjęciu szwów

Wszystko co nie pasuje do w/w działów

Kąpiel po zdjęciu szwów

Postprzez gibon » 04 lut 2009 10:11

Kąpiel po zdjęciu szwów
Witam...

Chciałem zapytać kiedy będę mógł brać pierwszy prysznic...

26 miałem zabieg, dziś czyli 4 luty mam zdjęte szwy (horror nad horrorami, pierwszy raz widziałem aby pielęgniarka tak się ze strachu trzęsła podczas zdjemowania szwów. Zdrowo się przestraszyłem, bo machała skalpelem strasznie a krew zobaczyłem... nie zaglądałem pod gazik ale mam nadzieje, że się nie otworzyłem hehe biedaczka się nawet odezwać nie umiała :( ).

Chciał bym się nie co wykąpać są jakieś zastrzeżenia czy może jakoś się zabezpieczyć... proszę o szybką odpowiedź...
gibon
Użytkownik
Użytkownik

Re: Kąpiel ;-)

Postprzez jakubklak » 04 lut 2009 12:19

ej chlopie nie przesadzaj.kapac sie mozesz nawet musisz.opatrunek masz miejscowy wiec tylko uwazaj aby nie zamoczyc rany.a jak masz juz szwy sciagniete to na basen....(tylko nie machaj kraulem).zartuje z tym basenem
nie widze powodow do obaw przed kapiela
jakubklak
Użytkownik
Użytkownik

Re: Kąpiel po zdjęciu szwów

Postprzez dysia » 04 lut 2009 15:45

Gibon- wyluzuj - ja jeszcze ze szwami - brałam prysznic na drugi dzień po zabiegu... :D
Umyłam, wysuszylam i ułożyłam sama włosy żeby nie straszyć ludzi...
Opatrunek oczywiście trochę zamoczyłam ale zmieniła mi go pielęgniarka na świeży, przemyła ranę i po wszystkim...
U Ciebie to już tydzień :roll: :D :D :D wiec - nie mocz się w wannie ale przysznic - bez problemu!!!! ;)
Carpe diem...
dysia
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez gibon » 04 lut 2009 16:01

hehe wiesz to moje pierwszy szwy :P w życiu nie byłem w szpitalu, w życiu nic mi nie cieli... w rodzinie to jeden przypadek był i to z 20 lat temu co miał szwy :P

dla mnie to nowość... i tak się dziwię, że nie siadam psychicznie :P

wziołem taki mały prysznic minimalnie mocząc ranę... następnym razem bede siedzial pod nim z godzinę i się moczył :P

wymyłem bliznę wódką z urodzin :P założyłem opatrunek :] widze trochę już na niej wysuszonej krwi :P widocznie pociekło coś ;( ale panikować nie będę... przynajmniej narazię :P jutro przy zmianie opatrunku jak bedzie dalej krew ciekła to się zaczne martwić ;-) :P

pozdrawiam i dzięki...

PS. może się w końcu wyśpie bo bynajmniej szwy nie bedą mi się wżynać :P
gibon
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez dysia » 04 lut 2009 16:15

No nie!
Moczyć dłużej niż trzeba do normalnego umycia się to jeszcze nie powinieneś...
:roll:
Jak szew będzie zagojony, strupki odpadną, to możesz dłużej się pomoczyć o 15 min :D :D
Jak blizna będzie już ładna, za około 2 tygodnie - to już bez ograniczeń...
Czerwona będzie długo - to normalne - nawet do roku!
Potem zblednie i zrobi się z niej biała kreseczka.
Jak chcesz żeby była jak najmniej widoczna to JUŻ smaruj żelem contratubex ( lub polski Cepan)i takim specjalnym silikonowym do leczenia blizn - Dermatix - jest co prawda drogi (mała tubka ok. 100 PLN) ale skuteczny.
Ja byłam w ciągu ostatnich 3 lat krojona i szyta 4 razy :D więc jak masz pytania to pisz śmiało...
Carpe diem...
dysia
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez malgosia » 04 lut 2009 18:35

dysia napisał(a):Ja byłam w ciągu ostatnich 3 lat krojona i szyta 4 razy :D więc jak masz pytania to pisz śmiało...

Dysiu az tyle :shock: :roll:
malgosia
Użytkownik
Użytkownik

Powrót do Inne dolegliwości