Arytmia serca nadciśnienie choroby serca układu krwionośnego.

Arytmia choroby serca kardiomiopatia nadciśnienie choroby układu krwionośnego.

Jestem chory i nie wiem na co!

Bóle i kłucia w klatce, dziwne odczucia, nie wiesz co się dzieje, jesteś po zawale lub ze stwierdzoną chorobą. Ogólne forum o Twoim sercu.

Jestem chory i nie wiem na co!

Postprzez BAnner1976 » 28 gru 2009 22:31

Witam serdecznie wszystkich forumowiczow. Jestem tutaj pierwszy raz wiec postaram sie opisac moj przypadek jak najkrocej i jak najmniej chaotycznie. Przepraszam wszystkich, ze nie stosuje polskiej trzcionki, ale miejsce z ktorego pisze uniemozliwia zainstalowanie polskich znakow. Moja historia zaczyna sie dokladnie 2 lata temu. W tym wlasnie czasie bylem dobrze wysportowany, codziennie uczeszczalem na silownie - gdzie oprocz cwiczen poprawiajacych sylwetke biegalem okolo 1 godziny dziennie. Nic nie wskazywalo na jakokolwiek slabosc mojego serca. Od czasu do czasu serce na chwile zaczynalo mi dziwnie kolatac, ale trwalo to zwykle bardzo krotko. Czasami mialem takze uczucie, ze cos jakby bylo podwieszone pod moje serce. Ale to odczucie rowniez trwalo bardzo krotko. Przewaznie pojawialo sie po poludniowej drzemce. Objawy te tlumaczylem sobie prawdopodobna nerwica. Ze wzgledu na wydarzenia ktore mialy miejsce w dziecinstwie byloby rzecza bardzo dziwna gdybym nerwicy nie mial. Czasami czulem bol z tylu plecow, ale laczylem go z bolem miesni plecow powstalym po wytezonych cwiczeniach na silowni. Dopuszczalem tez mozliwosc zwyklego przemeczenia organizmu. Codziennie wstawalem o 5 rano, okolo 10 godzin ciezko pracowalem i w zaleznosci od sytuacji albo bieglem na silownie, albo do szkoly. Dzien przewaznie konczylem okolo 23.00. Moje klopoty zaczely sie w styczniu 2007 roku. Codziennie rano gdy wstawalem czulem lekkie zawroty glowy i lekkie oslabienie. Wszystko jednak po kilkunastu minutach mijalo. Caly czas winilem za to przemeczenie. Pewnego dnia po powrocie z silowni jak zwykle wzialem prysznic i polozylem sie do lozka. Jeszcze chyba przed zasnieciem serce kilka razy mocniej mi zabilo. Uderzenia byly na tyle silne, ze calkowicie wybily mnie ze snu. Nie spalem juz do rana bojac sie panicznie, ze cos moze mi sie stac. Oczywiscie prawie od razu wlaczylem komputer aby cos poczytac na temat chorob serca. Oczywiscie opis prawie kazdej choroby idealnie do mnie pasowal. Na drugi dzien rano nie poszedlem do pracy i wzialem wolne do konca tygodnia. Kupilem sobie magnez, tabletki na uspokojenie i zaczalem sie w ten sposob leczyc wierzac, ze to wszystko przez przemeczenie. Niestety objawy nie minely. Po kilku miesiacach poszedlem do lekarza. Badania typu ekg, echo, proby wysilkowe wychodzily bardzo dobrze. Mialem tylko troche podwyzszony poziom cholesterolu i cukru we krwi. Tego akurat sie spodziewalem poniewaz juz kilka miesiecy nie zagladalem na silownie i wogole ruszalem sie najmniej jak tylko moglem. Spowodowane bylo to strachem o moje zdrowie. Zapomnialem dodac, ze echo serca wykazalo niewielka wade polegajaca na tym, ze jedna z zastawek sie nie domyka. Ale wada ponoc jest bardzo niewielka i wogole nie powinna miec znaczenia. Holter tez nie wykazal nic czego moglbym sie obawiac. Jedynym czynnikiem niepokojacym lekarza bylo moje cisnienie krwi. Oscylowalo w granicach 135/90. Czasami spadalo, ale tez czasami sie obnizalo. Oczywiscie zmienilem lekarza, ale nastepny powiedzial mi to samo. A moje objawy zaczely przybierac rozny charakter. Czasami pogarszal mi sie wzrok, czasami bolala mnie glowa w okolicach karku, czasami mialem zachwiana rownowage. I caly czas to kolatanie serca, bol, lub uczucie jakby cos moje serce przeszywalo. CZasami kilka dni pod rzad czuje sie bardzo dobrze, ale generalnie serce caly czas mi dokucza. A najgorsze w tym jest, ze moj stan psychiczny naprawde sie pogarsza. Czasami juz mam dosc i mysle o najgorszym. Staram sie odganiac te mysli, ale w czasie atakow bolu lub klucia mysle o nich bardzo intensywnie i chce, zeby juz to wszystko sie skonczylo. Bez wgledu na cene. To chyba tyle na dzis. Przepraszam, ze tyle mi to zajelo, ale mam nadzieje, ze znajdzie sie ktos kto to przeczyta i moze udzieli mi kilku wskazowek. Moze mieliscie podobne przejscia? Serdecznie pozdrawiam!!!!!!
P.S
Pewnie czegos waznego zapomnialem napisac. Jesli sobie przypomne od razu to dodam, ale juz w nastepnym poscie.
BAnner1976
Użytkownik
Użytkownik

Re: Jestem chory i nie wiem na co!

Postprzez BAnner1976 » 29 gru 2009 03:06

Juz sobie cos przypomnialem. Nawet nie wiem czy jest to istotne. Od momentu gdy zaczalem sie skarzyc na serducho wogole nie choruje. Wczesniej generalnie raz w roku mialem jakas grype albo inna angine. Aktualnie nieraz bywam lekko przeziebiony, ale to bardzo szybko mija. w czasie trwania przeziebienia moje problemy z sercem raczej maleja niz wzmagaja sie.
BAnner1976
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Sofrozyna » 30 gru 2009 07:39

BAnner1976 napisał(a):Juz sobie cos przypomnialem. Nawet nie wiem czy jest to istotne. Od momentu gdy zaczalem sie skarzyc na serducho wogole nie choruje. Wczesniej generalnie raz w roku mialem jakas grype albo inna angine. Aktualnie nieraz bywam lekko przeziebiony, ale to bardzo szybko mija. w czasie trwania przeziebienia moje problemy z sercem raczej maleja niz wzmagaja sie.

1. wklej mi proszę cały opis z echa serca.
2. przepisz dokładnie opis holtera
3. w jakim mieście mieszkasz?
4. Ile minut trwa to kołatanie jak cię dopadnie? Jakie wtedy masz tętno na min?

Napisz mi to wszystko. Pozdrawiam.
Sofrozyna
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez BAnner1976 » 30 gru 2009 21:24

Niestey nie mam przy sobie opisu z echa serca i holtera. Holter mialem zalozony tylko raz. Dwoch lekarzy ogladalo zapis i nic groznego nie stwierdzili. Z tym, ze holter mialem zalozony jakies pol roku po rozpoczecie choroby. Wydaje mi sie, ze wtedy lepiej sie czulem i serce nie dokuczalo mi tak czesto. Echo serca mialem robione dwa razy, za kazdym razem u innego lekarza. I kazde w odstepie kilku miesiecy. Obydwa badania wykazaly, ze serce mam bardzo mocne, miesnie sa grube i, ze ktoras z zastawek mi sie lekko zapada. Kolatanie trwa przewaznie kilka minut, lecz moze sie powtarzac kilka razy w ciagu dnia. Prawie zawsze wystepuje gdy sie poloze do lozka. MIeszkam od 6 lat w Chicago. Na poczatku leczylem sie u polskiego lekarza. Pozniej przenioslem sie do innego kardiologa, szefa jednego z chicagowskich szpitali. Prawie codziennie monitoruje cisnienie krwi. Jesli chcesz to moge Ci wyslac plik z zapisem z ostatnich dwoch miesiecy w formacie pdf. Aparat ktory uzywam rejesrtuje takze nierowna prace serca. Okolo trzech razy taka wlasnie prace zarejestrowal. Dodam, ze sprawdzalem czy aparat podaje prawidlowe pomiary, ale okazalo sie, ze dziala prawidlowo. Biore lekarstwa: Lisinopril 20mg x 1 dziennie rano, oraz carvedilol 12.5mg x 2 dziennie. O ile wydaje mi sie, ze lisinopril dziala, to beta blocker raczej nie. Od poczatku leczenia juz kilka razy zmieniano mi beta blockery. Niestety nie pamietam juz nazw lekarstw. Serdecznie pozdrawiam!!
BAnner1976
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez boss22 » 01 sty 2010 01:45

Kolego jestes przetrenowany i to solidnie!!!
Tez chodzilem na silke i tez wstawalem o 5 rano ale wszystko z glowa! Nie pracowalem po 10 godzin i nie biegalem pozniej godzine!! - Daj spokoj. Zapewne Twoja praca to jakas praca fizyczna?
U mnie to wygladalo tak: 5 rano pobudka robota do 14 potem 2 - 3 h snu i potem silka a i tak sie przetrenowalem. Gdzies wyczytalem ze serce nie lubi : braku snu i braku ruchu, (wlaczajac picie i palenie oraz niewlasciwe odzywianie i stres) a bardziej potrzebuje raczej ruchu rekreacyjnego a nie wyczynowwego (katowania sie)
Moja rada: pol roku odpusc silke albo skroc sesje i zmniejsz ciezar a zwieksz liczbe powtorzen i nie katuj sie codziennie tylko np co drugi lub trzeci dzien. Kardiosy (czyt bieznia, rower) ustaw sobie na jeden dzien tyg. lub max dwa. Najlepiej to odpusc silke na jakis czas i zacznij dobrze spac i jesc pomidory bo maja potas i jakis magnezik nie zaszkodzi. Ale teraz bankowo przejdziesz przez lekka meke bo psycha daje chyba najbardziej popalic w tym wszystkim.
P.S. Ile masz lat?
boss22
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez BAnner1976 » 01 sty 2010 22:00

Dzieki za odpowiedz. Niestety silownie porzucilem juz 2 lata temu, zaraz po pierwszych objawach. Od miesiaca nawet pracuje znacznie lzej. A serce daje mi w kosc tak jak dawalo, albo nawet coraz bardziej. Pod koniec stycznia znow mam zaplanowana porcje badan. Zobaczymy co sie wtedy okaze.
BAnner1976
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez tomi » 02 sty 2010 16:53

Typowe objawy lęku napadowego radze psychiatre.Siłownia cie do tego doprowadziła.Pamietaj raz sie wystraszyles i juz sie zaczeło.Bez urazy ten mechanizm tak działa.
tomi
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez BAnner1976 » 03 sty 2010 04:00

tomi napisał(a):Typowe objawy lęku napadowego radze psychiatre.Siłownia cie do tego doprowadziła.Pamietaj raz sie wystraszyles i juz sie zaczeło.Bez urazy ten mechanizm tak działa.

Do tego doszlo, ze ja na to wlasnie licze. Gdzies gleboko wierze, ze to wlasnie nerwica. Choc jak troche poglowkuje to znow wychodzi choroba serca. I historia tak w kolko sie powtarza juz drugi rok. Pozdrawiam!!
BAnner1976
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez boss22 » 04 sty 2010 23:35

Dobra konia z rzedem i ksiezniczke za zone jak ktos mi powie co to moze byc???
Mam juz rozne perypetie takie jak dodatkowe skurcze itp. ale jedno mnie rowniez niepoki i raz sie nasila a innym razem ustepuje i tak juz od kilku dobrych lat. Do rzeczy:
Klade sie spac wszystko git, czuje sie fajnie zmeczony i zasypiam grzecznie, spie moze pol godziny lub 40 min i budzi mnie nagle takie jebudup w klacie tzn takie nieprzyjemne uczucie jakby mnie ktos tak zaje..scie przestraszyl no wogole na maxx!! Cos takiego jakby zarabiste goraco uderzalo na klate centralnie w mostek gdzie pikawa (miesien) i zarazem uczucie jakby mnie ktos przestraszyl ale to nie tak normalnie przestraszyl ze ojoj tylko na maxa takie pierdykniecie masy goraca? krwi? nie wiem czego, na mostek trwa to moze 1 sekunde albo mniej ale jest to takie mocne ze masakra!! Po czym pikawa sie potlucze jeszcze pare sekund mocnymi uderzeniami ale wtedy zero, ZERO arytmii tylko mocne uderzenia jak po solidnym biegu i wraca do normy i znow ide spac po czym moze sie powtorzyc albo wcale nie musi - Co to moze byc???? Dodam ze nikt mnie nie budzi ani nie mam wtedy koszmarnego snu ani jakiegokolwiek innego snu, po prostu tak pierdyknie mi nagle potezna fala strachu i goraca w jednym na pikawe ze zaczynam sie tego bac juz powoli. Jakies sugestie???
boss22
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez BAnner1976 » 04 sty 2010 23:56

hahahaha. Doloze jeszcze pol krolestwa i pol kurestwa czyli polowe z ogolnej liczby hodowanych przez dziadka krolikow i kur. Mam podobnie. Elegancko sobie zasypiam, juz mi jakies glupie sny przychodza do glowy, a tu jak nie rabnie. Czasami mam odczucie ze cos tak okropnie walnelo mi w serducho, a czasami, ze dwie polowki serca otarly sie o siebie. Tak jakby chcialy sie przepchac, jakby kazda pchala w przeciwna strone, ale na koncu jedna obciera sie o druga. Fatalne odczucie. Przewaznie juz mam nocke z glowy. Jutro postaram sie uderzyc do psychiatry. Dzis sobie zamowe wizyte i zobaczymy co mi lekarz powie. W koncu musze ta sprawe rozwiazac bo psychicznie wysiadam. Albo jestem chory na serce i niech mi to serce lecza, albo jestem wariat i niech mnie lecza na zajoba!
BAnner1976
Użytkownik
Użytkownik

Następna strona

Powrót do Bóle, kłucia, duszności (zawał, niedotlenienie) itp.