Arytmia serca nadciśnienie choroby serca układu krwionośnego.

Arytmia choroby serca kardiomiopatia nadciśnienie choroby układu krwionośnego.

Holter EKG - moje doświadczenia

Podziel się wrażeniami po przebytym zabiegu, operacji badaniu. Dowiedz się o skutkach ubocznych, stanie zdrowia po interwencji chirurgicznej.

Postprzez Jacek » 01 wrz 2008 11:33

Witam

Holter ekg miałem założony już dwu krotnie, bardzo miłe badanie, chodzi się z takim walkmanem oraz kabelkami przypiętymi do klatki piersiowej przez 24h, trochę utrudnia to poruszanie ale można się przyzwyczaić. Najgorzej jest w łóżku, trzeba trochę uważać na zmianę pozycji podczas snu. poza tym należy wykonywać wszystkie czynności jak codziennie aby uchwycić typową codzienną pracę serca.

Mówią żeby unikać urządzeń które mogą zakłócić pracę holtera, czyli komputer, mikrofalówki itp. Badanie ma to do siebie że często za pierwszym razem nie jest w stanie uchwycić zaburzeń rytmu mimo 24h monitorowania, dlatego warto powtórzyć je po jakimś czasie.

Ogólnie bardzo miło wspominam badanie, i pielęgniarki które mnie okablowywały :)

Pozdrawiam
Jak się nie ma co się lubi to się kradnie co popadnie.
Jacek
Administrator
Administrator

Re: Holter EKG - moje doświadczenia

Postprzez Gabi » 01 wrz 2008 11:50

tak, uchwycenie arytmii nie jest zawsze proste, albo inaczej często jest trudne, mój pierwszy Holter wykazał 6 pobudzen nadkomorowych i wówczas mylnie uznałam, że jestem zdrowa :mrgreen: ...ale drugi już 1400 pobudzeń komorowych w tym liczne bigeminie i wówczas poczułam się chora. to znaczy czułam się chora wcześniej, bo szarpanie właściwie uniemozliwiło mi zycie. Trzeci Holter w szpitalu wykazał podobna ilosc pobudzeń - brałam lek Polfenon, który u mnie nasilił bigeminię.

niestety na oddziale na którym przebywałam nie było panów pielęgniarzy :oops:
rzecz w tym, żeby rodząc się oryginałem, nie umrzeć kopią...
Gabi
Moderator
Moderator

Postprzez magda.r » 02 wrz 2008 20:01

a miał ktoś moze do czynienia z holterem u dziecka ?? Ola miala juz dwa razy zakładany ale była "nie chodząca" no miała pierwszym razem 9 dni a kolejnym chyba 6 miesięcy... teraz bedzie miała 18 mies i nie wiem jak bede miała zapobiegac wyciąganiu kabelków itp. zwłaszcza że jka już pisałam na innym temacie jest bardzo żywym dzieckiem... słyszłam tylko rade żeby zrobic zdjęcie jak kabelki są poprzyczepiane, i w razie co naklejać z powrotem..
a właśnie co do wyników to na pierwszym wyszła jej arytmia ( pamietam że o której tam w nocy miała słabą prace serca ) ale na kolejnym juz arytmii nie było a wyszła tachykardia właśnie.. czyli możliwe że na tym jeszcze co innego, albo nic nie wyjdzie ???

troche dużo pytań na raz ;) :x
Magda, mama Oli (ur. 20.05.2007 ) z tachykardią
magda.r
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Marta Kamińska » 06 wrz 2008 13:23

Madziu ja na kardiologii widziałam mnóstwo dzieciaczków z holterami i nigdy nie był to żadnej problem, wytłumacz Oli że będzie miała takie urządzenie przypięte do serduszka i tyle. Sądze że kabelki się nie odkleją. A co do niskiego pulsu w nocy u mnie nawet w dzień z 130 spada na 40/50...
Marta Kamińska
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez anula » 11 wrz 2008 13:12

Tak naprawde przed załozeniem holtera nastawiłam sie ze jestem zupełnie zdrowa <moze bałam sie tego co wykaze holter> i wiecie co?? ku mojemu zdziwieniu holter nie wykazał prawie nic :( , szkoda jest taka ze trzeba długo czekac na holter , a jak sie go dostanie to akurat ma sie dobry dzien :?
anula
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez edward koźluk » 11 wrz 2008 14:02

anula napisał(a):Tak naprawde przed załozeniem holtera nastawiłam sie ze jestem zupełnie zdrowa <moze bałam sie tego co wykaze holter> i wiecie co?? ku mojemu zdziwieniu holter nie wykazał prawie nic :( , szkoda jest taka ze trzeba długo czekac na holter , a jak sie go dostanie to akurat ma sie dobry dzien :?

o jest niestety wada tego urządzenia. Dlatego coraz częściej wydłuża się czas monitorowania nawet do tygodnia. Jest to trochę dokuczliwe bo nalepki strasznie swędzą, ale dużo więcej wnosi.
edward koźluk
Ekspert
Ekspert

Postprzez Kasia Bieżuńska » 11 wrz 2008 14:11

ja od tego swinstwa dostałam uczulenia !!!! tydzien sie leczyłam z tego g ....
I don't........
Kasia Bieżuńska
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez edward koźluk » 11 wrz 2008 14:25

Kasia Bieżuńska napisał(a):ja od tego swinstwa dostałam uczulenia !!!! tydzien sie leczyłam z tego g ....

Są różne rodzaje nalepianych elektrod. W spitalach państwowych obowiązuje ustawa o zamówieniach publicznych i zwykle kupuje się najtańsze. Stąd bywa i tak... Uzdrowić cały sysem nie jest łatwo...
edward koźluk
Ekspert
Ekspert

Postprzez Kasia Bieżuńska » 11 wrz 2008 14:44

ale to nie było w szpitalu tylko w przychodni...zresztą nie wazne
zła dzis jestem...
I don't........
Kasia Bieżuńska
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez edward koźluk » 11 wrz 2008 14:57

Kasia Bieżuńska napisał(a):ale to nie było w szpitalu tylko w przychodni...zresztą nie wazne
zła dzis jestem...

Przychodnie są jeszcze biedniejsze :( A Twój nastrój to czuć aż w Książu. Promieniuje niesłychanie. Spróbuję się nie dac sprowokować, to moze odrobina mojego Tobie się udzieli.
Kilka gratisowych usmiechów na poprawę nastroju ;) 8-) :P :twisted:
Z pozostałymi wole nie eksperymentowac bo mogłabyś je potraktować zbyt poważnie :lol:
edward koźluk
Ekspert
Ekspert

Następna strona

Powrót do Badania / zabiegi / operacje