Arytmia serca nadciśnienie choroby serca układu krwionośnego.

Arytmia choroby serca kardiomiopatia nadciśnienie choroby układu krwionośnego.

EKG i echo serca

Pokaż swoje wyniki badań i porównaj z innymi. Dowiedz się co oznaczają, czy są w normie.

EKG i echo serca

Postprzez artur67 » 03 paź 2008 06:52

EKG i echo serca

Witam
Mam 42 lata, od pewnego czasu męczą mnie stany "lękowe", czasami mam wrażenie że serce jest bardzo zmęczone, bije nierówno, do tego dochodzą uciski w mostku i pulsujący szum w uszach. Objawy nasilają się szczególnie przed snem. Byłem u kardiologa, zlecono badania. Na razie mam wyniki EKG i echa serca. Wyniki są następujące:
EKG:
Rytm zatokowy niemiarowy, o częstości 50-80/min, poj pobudzenia przedwczesne komorowe, cechy przerostu i przeciążenia lewej komory serca.

Echo serca (z opisu wynika, że dobre, tylko nieistotne niedomykalności):
lewa komora rozkurcz/skurcz 47/29
przegroda międzykomorowa/ściana tylna 11/11
lewy przedsionek 37
prawa komora 27
aorta 33
frakcja wyrzucania 75

TDE
E/E' 0.00
zastawki przepływ
mitralna
E 0.80 A 0.50
E/A 1.6

Co o tym można sądzić, coś z "pompką" czy raczej z "głową"?
artur67
Użytkownik
Użytkownik

Re: EKG i echo serca

Postprzez edward koźluk » 05 paź 2008 19:10

artur67 napisał(a):Witam
Mam 42 lata, od pewnego czasu męczą mnie stany "lękowe", czasami mam wrażenie że serce jest bardzo zmęczone, bije nierówno, do tego dochodzą uciski w mostku i pulsujący szum w uszach. Objawy nasilają się szczególnie przed snem. Byłem u kardiologa, zlecono badania. Na razie mam wyniki EKG i echa serca. Wyniki są następujące:
EKG:
Rytm zatokowy niemiarowy, o częstości 50-80/min, poj pobudzenia przedwczesne komorowe, cechy przerostu i przeciążenia lewej komory serca.

Echo serca (z opisu wynika, że dobre, tylko nieistotne niedomykalności):
lewa komora rozkurcz/skurcz 47/29
przegroda międzykomorowa/ściana tylna 11/11
lewy przedsionek 37
prawa komora 27
aorta 33

frakcja wyrzucania 75

TDE
E/E' 0.00
zastawki przepływ
mitralna
E 0.80 A 0.50
E/A 1.6

Co o tym można sądzić, coś z "pompką" czy raczej z "głową"?

Badania sa OK. W tym wieku do kompletu moża jeszcze zrobić test wysiłkowy. A co do drugiej części interpretacji - jest takie powiedzonko, że jeżeli mężczyzna po 40 budzi się i nic go nie boli, to znaczy że umarł ;)
Pozdrawiam,
EK
edward koźluk
Ekspert
Ekspert

Postprzez artur67 » 16 lis 2008 12:13

Mam jeszcze wynik Holtera:
"rytm zatokowy okresowo z niemiarowością zupełną śr 68/min w godzinach nocnych min 38/min max 138/min. Zarejestrowano 240 pauz poniżej 2s związanych z przerwą wyrównawczą po ekstrasytolii lub hamowaniem zatokowym w godzinach nocnych. Poj pobudzenia nad i komorowe. Bez tachyarytmii. W czasie tachykardii obniżenie odcinka ST. Ujemne załamki T."
I po angielsku w skrócie:
"there were 67 artifact triggers, which represents <0.1% of the total QRS count. There were 240 pauses detected using a setting of >1.5s. The longest pause was 2.0s. There were 35 episodes of tachycardia rhytm, the duration of the longest tachycardia was 20min. There were 3 episodes of bradycardia rhytm, the duration of bradycardia was 7.8sec. There were 27PVC which represents <0.1% of the total QRS count. The highest PVC count of 9. There were 13PAC beats which represents <0.1 of the total QRS count.The highest was 5. There were no absolute arrhytmias detected. No ST depression episodes (using ST level >2.0mm) were detected in channel 1. No ST-analysis has been performed in channel."

Można prosic o krótkie wyjaśnienie, jak się to interpretuje w powiązaniu z poprzednimi wynikami.
artur67
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez edward koźluk » 18 lis 2008 22:51

Holter mieści się w granicach normy, choć obserwowana niemiarowośc może byc denerwująca i przyczyniać sie do pogorszenia samopoczucia. Przy obsenym nasileniu nie wymaga to żadnego leczenia.
Pozdrawiam,
EK
edward koźluk
Ekspert
Ekspert

Powrót do Interpretacja wyników