Arytmia serca nadciśnienie choroby serca układu krwionośnego.

Arytmia choroby serca kardiomiopatia nadciśnienie choroby układu krwionośnego.

Częstoskurcze

dr. Edward Koźluk - elektrofizjolog

Częstoskurcze

Postprzez Kasia Bieżuńska » 03 wrz 2008 19:15

Częstoskurcze
Ja chciałabym się jedynie dowiedzieć jaka jest przyczyna powstania czestoskurczy, co prowadzi do ich powstania, czym grozi ich nieleczenie?
Pozdrawiam :)
I don't........
Kasia Bieżuńska
Użytkownik
Użytkownik

Re: Częstoskurcze

Postprzez edward koźluk » 03 wrz 2008 20:27

Kasia Bieżuńska napisał(a):Ja chciałabym się jedynie dowiedzieć jaka jest przyczyna powstania czestoskurczy, co prowadzi do ich powstania, czym grozi ich nieleczenie?
Pozdrawiam :)

Odpowiedź znajdzie sie w kilku ksiązkach, ale nie mam siły ich przepisywać. czym grozi, to zależy od konkretnego częstoskurczu. Czasem psują one jakość życia, niektóre powalają, niektóre są niebezpieczne. Uczę sie tego od parunastu lat i jestem coraz bliższy poznania podstaw :P
edward koźluk
Ekspert
Ekspert

czestoskurcze

Postprzez minia » 08 wrz 2008 10:03

mam pytanie do Pana dr jestem dwa lata po ablacji izolacja zyl plucnych, mialam napadowe migotania przedsionkow, od jakiegos czasu znowu zaczelo serce raz przyspieszac to zwalniac i zaraz zaczynam odczuwac dyskomfort w klatce piersiowej mam ucisk i jest mi duszno robilam ekg ale to bylo po zdazeniu ww objawow blok prawej odnogi peczka hisa,zespol LGL,uniesienie odcinka ST tak mi powiedziala dr rodzinna, ten bol za mostkiem od miesiaca mam czesto, biore doraznie molsidomine to mi przechodzi,mam tez inne leki na nadcisnienie i betaloc zok 2x po 50mg acenokumarol i rytmonorm 2x po 150,czy te czestoskurcze lub migotania mogly sie odnowic?
minia
Użytkownik
Użytkownik

Re: czestoskurcze

Postprzez edward koźluk » 08 wrz 2008 17:30

Najważniejsze, to złapac taki epizod w EKG (bez tego będziemy tylko spekulować). Jeżeli trwaja krótko,mozna spróbować w holterze. Jeżeli zbyt rzadko by holter pomógł sznasą jest EKG na telefon (trzeba wykupić abonament np.na miesiąc). Możliwe jest że mamy doczynienia z nawrotem migotania (można zrobić zabieg uzupełniający), mogła pojawić się całkiem nowa arytmia (tu należy ocenić jaka forma leczenia będzie optymalna).
Pozdrawiam serdecznie
EK
edward koźluk
Ekspert
Ekspert

Postprzez minia » 08 wrz 2008 17:45

dziekuje Panu dr w pazdzierniku mam wizyte u kardiologa pewno zleci holtera a jak to nic nie da zastosuje sie do zalecenia Pana, wczesniej podczas badania wysilkowego na pierwszym etapie wystapilo wysokie cisnienie i migotanie Pani dr przerwala badanie,serdecznie pozdrawiam
minia
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez edward koźluk » 08 wrz 2008 17:54

minia napisał(a):dziekuje Panu dr w pazdzierniku mam wizyte u kardiologa pewno zleci holtera a jak to nic nie da zastosuje sie do zalecenia Pana, wczesniej podczas badania wysilkowego na pierwszym etapie wystapilo wysokie cisnienie i migotanie Pani dr przerwala badanie,serdecznie pozdrawiam

Czy to migotanie podczas próby wysiłkowej było więcej niż 2 miesiące po ablacji? Bo wtedy moze byc sygnał do myślenia o powtórce
edward koźluk
Ekspert
Ekspert

Postprzez minia » 08 wrz 2008 18:10

Nie to bylo przed ablacja, po ablacj bylo dobrze, mialam przewracania w klatce ja to tak odczuwam, od dwoch miesiecy zdarza sie to czesciej,szybszy puls i wtedy tak jak bym tracila sile i czeste korzystanie z toalety, nie musze brac tabletek na odwodnienie a do tego dolacza sie strach ze to zawal.
minia
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez edward koźluk » 08 wrz 2008 18:18

minia napisał(a):Nie to bylo przed ablacja, po ablacj bylo dobrze, mialam przewracania w klatce ja to tak odczuwam, od dwoch miesiecy zdarza sie to czesciej,szybszy puls i wtedy tak jak bym tracila sile i czeste korzystanie z toalety, nie musze brac tabletek na odwodnienie a do tego dolacza sie strach ze to zawal.

Spoko, to nie zawał. Ale warto wyjaśnić, czy nie jest to jakas arytmia którą by trzeba było zdławić w zarodku.
Pozdrawiam.
edward koźluk
Ekspert
Ekspert

Postprzez minia » 09 wrz 2008 12:31

Dzien dobry Panu dr mam jeszcze jedno nurtujace pytanie dzis bedac u lekarza rodzinnego bol kregoslupa,dr zrobila mi ekg poniewarz mialam wysokie cisnienie na serce dzis nie narzekam, w wydruku komputerowym wyczytalam ,mozliwy zawal sciany dolnej prawdopodobnie przebyty ,czy to mglo byc kidy bedac na wsi 700km od domu wlasnie tak zle sie czulam mialam bole za mostkiem mialam molsidomine i inne leki po jakims czasie bol przeszedl.Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi
minia
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez edward koźluk » 09 wrz 2008 12:53

minia napisał(a):Dzien dobry Panu dr mam jeszcze jedno nurtujace pytanie dzis bedac u lekarza rodzinnego bol kregoslupa,dr zrobila mi ekg poniewarz mialam wysokie cisnienie na serce dzis nie narzekam, w wydruku komputerowym wyczytalam ,mozliwy zawal sciany dolnej prawdopodobnie przebyty ,czy to mglo byc kidy bedac na wsi 700km od domu wlasnie tak zle sie czulam mialam bole za mostkiem mialam molsidomine i inne leki po jakims czasie bol przeszedl.Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi

Wydruk komputerowy zawsze wymaga weryfikacji. To tylko maszyna lepiej lub gorzej zaprogramowana. Zatem by się do tego ustosunkować musiałbym zobaczyć EKG. Jeżeli na lekarzu nie zrobiło to wrażenia nie brzmi to zbyt groźnie, ale warto zweryfikować.
edward koźluk
Ekspert
Ekspert

Następna strona

Powrót do PYTANIE DO EKSPERTA