Arytmia serca nadciśnienie choroby serca układu krwionośnego.

Arytmia choroby serca kardiomiopatia nadciśnienie choroby układu krwionośnego.

Częstoskurcze

dr. Edward Koźluk - elektrofizjolog

Re: czestoskurcze

Postprzez minia » 09 wrz 2008 15:28

dziekuje dr za odpowiedzi, Pani dr tylko powiedziala ze dzis jest dobrze, moze nie chciala mnie denerwowac jestem panikara i nie chciala nic mowic,wydruk bym przeslala ale ja nie jestem tak oblatana jak to zrobic syn jutro przyjezdza z Ladynu na urlop to mi pomoze, jeszcze raz sredecznie dziekuje i pozdrawiam.
minia
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez agula » 10 wrz 2008 17:24

Witam Wszystkich bardzo serdecznie, mam na imię Agnieszka i jestem mamą 11 letniej dziewczynki u której w zeszłym roku stwierdzono częstoskurcz napadowy, złapany na ekg (niestety do tej pory nie wiem jaki).Panie doktorze prosze mi wyjasnić czy ten problem może współistnieć z dojrzewaniem? Ewunia przyjmuje concor cor 1,25 rano i magnez, jednak mimo to ma dalej ataki tylko krótsze do 1 min, holetr wyszedł prawidłowo, próba wysiłkowa również, prosze o rade co mamy dalej robić gdyż bardzo się ocórkę martwię a sama nie umiem jej pomóc chociaż udaję że nic złego się nie dzieje, pozdrawiam
agula
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez edward koźluk » 10 wrz 2008 17:31

agula napisał(a):Witam Wszystkich bardzo serdecznie, mam na imię Agnieszka i jestem mamą 11 letniej dziewczynki u której w zeszłym roku stwierdzono częstoskurcz napadowy, złapany na ekg (niestety do tej pory nie wiem jaki).Panie doktorze prosze mi wyjasnić czy ten problem może współistnieć z dojrzewaniem? Ewunia przyjmuje concor cor 1,25 rano i magnez, jednak mimo to ma dalej ataki tylko krótsze do 1 min, holetr wyszedł prawidłowo, próba wysiłkowa również, prosze o rade co mamy dalej robić gdyż bardzo się ocórkę martwię a sama nie umiem jej pomóc chociaż udaję że nic złego się nie dzieje, pozdrawiam

Aby szczegółowo odpowiedzieć musiałbym zobaczyć EKG z i bez częstoskurczu. Najprawdopodobniej istnieje dal niego konkretne podłoże. Jeżeli na leku częstoskurcz jest znośnie tolerowany i krótki proponowalbym utrzymać lek. Okres dojrzewania czasem czyni cuda, ale nie nastawiałbym się na to za bardzo. Jeżeli arytmia nie wygaśnie a będzie na lekach nie najgorzej kontrolowana poczekałbym do pełnoletności. Wtedy warto rozważyć ablację (organizm będie już w pełni ukształtowany, a warto to zrobić przed zajściem w ciążę). A na teraz - dalej trzymać fason.
edward koźluk
Ekspert
Ekspert

Postprzez agula » 10 wrz 2008 17:38

Dzięki Panie Doktorze za tak szybką odpowiedź, jutro właśnie jedziemy na wizytę i pewno zrobią nam kontrolne wyniki, jeszcze raz pozdrawiam i dziękuję
agula
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez agula » 28 paź 2008 18:02

Witam serdecznie Panie Doktorze i jeśli można to chciała bym zapytać co oznacza sformuowanie które pojawiło się na zapisie holerowskim tj. niemiarowość typu zatokowego - oddechowego. pozdrawiam agula
agula
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez edward koźluk » 31 paź 2008 20:17

Proponuję zrobić holtera i test wysiłkowy. Może to byc nawrót migotania, może to byc zupełnie co innego. Jeżeli te badania nic nie ujawnią można wykupić miesięczny abonament EKG na telefon i polować na paskudę...
Pozdrawiam,
EK
edward koźluk
Ekspert
Ekspert

Poprzednia strona

Powrót do PYTANIE DO EKSPERTA