Arytmia serca nadciśnienie choroby serca układu krwionośnego.

Arytmia choroby serca kardiomiopatia nadciśnienie choroby układu krwionośnego.

Concor Cor - początki

Masz obawy przed braniem leku, chcesz dowiedzieć się w jakich dawkach biorą go inni, jak się po nim czują, napisz.

Concor Cor - początki

Postprzez RolandQX » 04 maja 2010 20:44

Witam. Byłem wreszcie u lekarza i ruszyłem z ustalaniem co mi tam dolega. Na moje oko to arytmia + cofanie krwi gdzie tam mitralnego czegoś + uginanie płatków. Cos tam ustaliliśmy z lekarzem, zrobiono mi tylko ekg narazie, reszta niedługo. Lekarz zapisał mi jednak już lek... concor cor. Biorę rano pół tabletki wiec to minimum 1,25 g. Wczoraj zacząłem sprawdzać tętno bo mam dość dobre urządzenie do tego. Wcześniej w spoczynku 80-90, na stojąco w spoczynku 90-110, w ruchu 100-120, wysiłek ... no cóż - DUUUŻO. Uprawiałem kiedyś ostro sport, więc normalnie moje serce powinno bić wolno i tutaj szok.. zaczęło tak bić własnie po 2 dniach brania leku .. ?? Moje pytanie ? Czy to normalne, ze tak słaba dawka tak szybko dała efekty ? W stanie zabiegania mam tętno średnie 75... ustawiłem sobie progi i przez cały dzień nie przekroczyło 100 ani na sekundę, na siedzaco jest 50-55, nie uważam, ze to za mało bo jak mówię tyle pewno bym miał gdyby nie arytmia.
Co o tym sądzicie ? Czuję się ok... Puls poprawił sie kosmicznie, natomiast inne odczucia jak ukłucia itp poprawiły się narazie troszeczkę.
RolandQX
Użytkownik
Użytkownik

Re: Concor Cor - początki

Postprzez tersa » 05 maja 2010 06:59

Concor to bardzo dobry lek., o czym świadczy Twoje uregulowane tętno, chociaż 50 to chyba trochę mało, ale jeżeli dobrze się przy tym czujesz to ok.
Pozdrawiam
tersa
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez RolandQX » 05 maja 2010 08:32

Tak czuję się ok. Powoli zabieram się za jakąś aktywność ruchową ale nie wiem czy przy tym leku jest ona wskazana i w jakim stopniu. Na przykład te wszechobecne potężne tętno o którym pisali inni forumowicze, że bardzo je odczuwają przez ten lek, u mnie pojawia się tylko w sytuacjach gdzie serce i tak biłoby jak szalone, choć przyznam też uczucie jakby serce trzepało dywany :D pozdrawiam
RolandQX
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Kostek » 05 maja 2010 13:47

Napisałeś:

Wcześniej w spoczynku 80-90, na stojąco w spoczynku 90-110, w ruchu 100-120, wysiłek ... no cóż - DUUUŻO. Uprawiałem kiedyś ostro sport, więc normalnie moje serce powinno bić wolno i tutaj szok.. zaczęło tak bić własnie po 2 dniach brania leku .. ??

... więc jak to w końcu jest ? Serce przyspieszyło czy zwolniło bo w dalszej części piszesz że zwolniło

Czy to normalne, ze tak słaba dawka tak szybko dała efekty ? W stanie zabiegania mam tętno średnie 75... ustawiłem sobie progi i przez cały dzień nie przekroczyło 100 ani na sekundę, na siedzaco jest 50-55

:niepewny:
Kostek
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez RolandQX » 29 cze 2010 17:41

Serducho zwolniło oczywiście.
A to, że 'normalnie powinno bić wolno' wziąłem z tego, że czesto ludziom od sportów wytrzymałościowych bije wolniej :).

Drugi cytat no eee.. na moim pulsomierzu sobie ustawilem by zapamietywało ile razy i na jak dlugo przekorczy jakiś puls, no i nie przekroczyło 100.
Sorry za megaspóźnioną odpowiedź. Obecnie jest dobrze, w ogóle to biore całą tabletkę ale 1,25 bo sie zorientowałem, że cały czas PRZEŁAMUJE tabletki które są POWLEKANE na pół :/. A lekarz tak mi kazał wrrrr. (przynajmniej mi sie tak wydaje, że łamanie concor COR'u nie ma sensu skoro jest powlekany i ma sie uwalniać dłużej substancja by jej poziom w organiźmie nie skakał w ciągu doby)
RolandQX
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Kostek » 30 cze 2010 23:12

Concor Cor jest w dwóch wersjach tabletek. Takiej co się nie przełamuje, okrągła biała tabletka 1,25mg i takich które można przełamywać w kształcie serduszka (od 2,5mg do 10mg). Przełamywanie tabletki 1,25mg jest bez sensu i dziwne że lekarz coś takiego zalecił.
A tak z innej beczki to jeśli bierzesz 1,25mg na dobę i chcesz przyoszczędzić na cenie leku to polecam przestawić sie na wersje 2,5mg i brać po połowie. Wychodzi na to samo a jest tańsze.
Kostek
Użytkownik
Użytkownik

Powrót do Leki