Arytmia serca nadciśnienie choroby serca układu krwionośnego.

Arytmia choroby serca kardiomiopatia nadciśnienie choroby układu krwionośnego.

Blok zatokowo-przedsionkowy: co zrobić z tym fantem?

Bóle i kłucia w klatce, dziwne odczucia, nie wiesz co się dzieje, jesteś po zawale lub ze stwierdzoną chorobą. Ogólne forum o Twoim sercu.

Blok zatokowo-przedsionkowy: co zrobić z tym fantem?

Postprzez illuminati » 13 paź 2010 00:02

Witam Was i bardzo proszę o poradę... :)

Od kilku lat męczę i stresuję się z blokiem zatokowo-przedsionkowym II-giego stopnia. Może zabrzmi to źle ale byłem u dobrych kilku kardiologów i do żadnego z nich nie mam pełnego zaufania (choćby ze względu na ich wykluczające się opinie w pewnych kwestiach).

Jestem w swoich latach 20 i mam zalecone, by co roku robić sobie badania kontrolne (holter). Zaburzenie uchwycone na holterze nie wskazują na konieczność zamontowania rozrusznika. Mimo to martwię się: czy aby na pewno nie powinienem mieć wszczepionego rozrusznika?

Moje objawy? Prawie codziennie czuję jak serce gwałtownie przystaje i dalej już rusza normalnie. Zawsze towarzyszy temu uczucie dławienia w gardle, a czasem osłabienia. Ostatnio coraz częściej mam całe serie takiego "przystawania"- czuję jakby serce się zapadało, po czym rusza, znowu się zapada i tak kilka razy. Towarzyszy temu to uczucie dławienia w gardle i strach o życie.

Tych serii nie mam jednak na holterze, bo dotychczas nie miałem okazji go przy nich nosić. One są bardzo agresywne i potrafią się ujawnić w każdej chwili, bez żadnej, wyraźnej przyczyny. Nie wiem po prostu czy tego typu zatrzymywanie się serca nie zagraża życiu. Być może gdyby były uchwycone na holterze to musiałbym mieć wszczepiony rozrusznik?

Macie na ten temat jakieś myśli? Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie.
illuminati
Użytkownik
Użytkownik

Re: Blok zatokowo-przedsionkowy: co zrobić z tym fantem?

Postprzez tersa » 13 paź 2010 12:55

Wybierz się do kardiologa z najwyższej półki - najlepiej do Anina lub Zabrza.
tersa
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez tersa » 12 lip 2011 09:42

Upłynęło bardzo wiele czasu od ostatniego Twojego wpisu - jeżeli tu jeszcze zaglądasz to napisz co u Ciebie. Czy wyjaśniło się co to za arytmia ? Jeżeli nie to kup sobie kieszonkowe ekg, którym zapiszesz akcję serca praktycznie w każdych warunkach i na wizycie pokażesz lekarzowi
Pozdrawiam, odezwij się.
tersa
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez pawdor » 20 paź 2011 20:16

rozrusznik jest potrzebny u pacjenta, ktory ma blok objawowy z omdleniami, utratami przytomnosci.
Trudno wykonywać dość inwazyjny zabieg u pacjenta, ktory praktycznie nie ma objawów, dlateo, ze pojawia się okresowy blok.
Skonsultuj sie z innym kardiologiem , głownie dlatego, żeby nie rozwijać w sobie niepotrzebnych lęków. Jest ci to potrzebne pewnie bardziej niz jakieś leczenie, które z tego co pisujesz raczej nie wchodzi w grę poki co.
pawdor
Użytkownik
Użytkownik

Powrót do Bóle, kłucia, duszności (zawał, niedotlenienie) itp.