Arytmia serca nadciśnienie choroby serca układu krwionośnego.

Arytmia choroby serca kardiomiopatia nadciśnienie choroby układu krwionośnego.

Biosotal 80

dr. Edward Koźluk - elektrofizjolog

Biosotal 80

Postprzez Dees » 13 lis 2009 13:55

Witam serdecznie. Od tygodnia 2 razy dziennie zażywam lek Biosotal 80 ponieważ mam arytmię komorową. Chciałbym się dowiedzieć czy zażywając ten lek można od czasu do czasu odstawić go np na 1 dzień i po prostu napić się piwa. Mam 20 lat i po prostu czasem tego potrzebuję :)
Bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam :)
Dees
Użytkownik
Użytkownik

Re: Biosotal 80

Postprzez dysia » 14 lis 2009 07:00

Nie mój drogi. :evil:
Leków antyarytmicznych nie odstawia się od tak.
Grozi to zaostrzeniem arytmii - jej objawy mogą być gorsze niż wcześniej.
Nałożą się na to jeszcze efekty działanie alkoholu.
Więc mowy nie ma.
Masz 20 lat i potworną arytmię komorową - z tego co pisałeś -36 tys skurczów dodatkowych na dobę ( choć aż mi sie wierzyć nie chce - sprawdź w opisie - może to jest jednak inna liczba) więc skonsultuj się szybko z elekrofizjologiem bo potrzebna Ci ablacja. :roll:
A jeśli Ty w wieku 20 lat tak bardzo potrzebujesz piwa - to sorki - przesadzasz...
:? Wcale tego nie potrzebujesz....
Jeśli w towarzystwie zaproponują Ci browarka - odmów i poproś o colę....
Carpe diem...
dysia
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez dysia » 14 lis 2009 07:02

Nie mój drogi. :evil:
Leków antyarytmicznych nie odstawia się od tak.
Grozi to zaostrzeniem arytmii - jej objawy mogą być gorsze niż wcześniej.
Nałożą się na to jeszcze efekty działanie alkoholu.
Więc mowy nie ma.
Masz 20 lat i potworną arytmię komorową - z tego co pisałeś -36 tys skurczów dodatkowych na dobę ( choć aż mi sie wierzyć nie chce - sprawdź w opisie - może to jest jednak inna liczba) więc skonsultuj się szybko z elekrofizjologiem bo potrzebna Ci ablacja. :roll:
A jeśli Ty w wieku 20 lat tak bardzo potrzebujesz piwa - to sorki - przesadzasz...
:? Wcale tego nie potrzebujesz....
Jeśli w towarzystwie zaproponują Ci browarka - odmów i poproś o colę....
Carpe diem...
dysia
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Marianna » 14 lis 2009 07:35

Dysiu nie każdy chce ablacji to niebezpieczny zabieg i często trzeba go powtarzać.
Marianna
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez kotek » 14 lis 2009 10:19

DEES-jesteś młodym człowiekiem i powinieneś udać się do dobrego kardiologa,który powiedziałby Ci co powoduje tą arytmię(leki antyarytmiczne nie leczą i też można się uzależnić od ich brania ,pomijając skutki uboczne brania leku).Ablacja jest ostatecznością.,którą się w obecnych czasach nadużywa i wcale nie jest zbawieniem dla arytmii ,leki tez trzeba brać i po kilku latach arytmia na ogół wraca a to lekarze ablujący nie mówią pacjentom tylko uważają ,że jak nie ma arytmii po zabiegu to jest ich sukces.Jak się pojawi po kilku latach no to jest coś innego.W tak młodym wieku ablowanie często kończy się rozrusznikiem.
P.S.spokojnie możesz wypić JEDNO piwko w miłym towarzystwie nie przerywając zażywania leku(ale tylko jedno).Dobry humor i nastrój też mają zbawienny wpływ na pracę serca,ale arytmie musisz i tak wygonić.
Pozdrawiam
kotek
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Dees » 14 lis 2009 15:54

Dziękuję wszystkim bardzo za odpowiedzi :)
Co do Pani Dysi to na prawdę mam ponad 36 tys dodatkowych skurczów a Biosotal 80 właśnie biorę do momentu ablacji choć jeszcze niestety nic z tym nie zrobiłem ponieważ na prawdę trudno skontaktować się z lekarzem który ablacje przeprowadza.
Jeśli chodzi o Piwko to proszę mnie zrozumieć że jeśli spotykam się z kolegami a każdy z nich pije piwo to denerwuję się że muszę się w jaki kolwiek sposób ograniczać. Np kiedy brałem lec Betaloc zoc 50 to zdarzało mi się pić alkohol nawet po zażyciu leku i nigdy się gorzej nie poczułem
Pani Kotek bardzo dziękuję za odpowiedź i chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy może Pani sama praktykowała to że odstawiała ten lek na chwilę?? :) Jeszcze raz dziękuję Państwu za odpowiedzi i pozdrawiam
Dees
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez kotek » 14 lis 2009 17:56

Do Dees-ja już nie raz pisałam ,że z arytmiami(różnymi) borykam się od ok. 30 lat i żyję( bez leków i ablacji).,ale pisałam tez ,że trzeba mieć zdrowe serce żeby arytmia nie zaszkodziła zdrowiu a ja mam serce zdrowe no i borykam się z tymi dolegliwościami pracując normalnie zawodowo a teraz jestem na emeryturze.U mnie te arytmie występują na tle nerwowym ,trochę próbowałam leków ale i tak dostawałam arytmii ,to leki odstawiłam całkowicie.Bez leków jest dokładnie tak samo.W Twoim wieku to jeszcze arytmii nie miałam to i leków nie brałam a i picie alkoholu nie sprawiało mi nigdy przyjemności co nie znaczy ,że w ogóle nie piję( teraz staram się pro zdrowotnie wypijać po 1 jednej lampce czerwonego wina dziennie- 3 razy w ciągu tygodnia).Mój Tata ma 84 lata i bierze leki ,np. na nadciśnienie i czasami sobie wypije kieliszek alkoholu nie przerywając brania leków i nic się nie dzieje w tym czasie z ciśnieniem a te leki mają podobne działanie co Ty bierzesz( ale rób to z umiarem , bo ja jestem właściwie wrogiem alkoholu szczególnie w młodym wieku,ale znowu całkowicie ,,zawiesić,,życie towarzyskie to też żle wpływa na samopoczucie).
DEES,jak zażyjesz tabletkę a za ok. 2 godz. spotkasz się z kolegami i wypijesz 1 piwko to na pewno nic Ci się nie stanie.
P.S.a co jest przyczyną arytmii u Ciebie? :o
kotek
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Dees » 14 lis 2009 18:11

Dziękuję za odpowiedź.:) Niestety nie wiem co jest przyczyną mojej arytmii lekarze również tego nie wiedzą najprawdopodobniej ( z tego co mówią lekarze) mam to od urodzenia lub miałem zapalenie mięśnia sercowego z powodu grypy np ale tak na prawdę to nikt nie wie:) Ogółem nie czułem się źle z arytmią prócz tego że nie mogłem spać w ogóle ponieważ dokuczały mi uderzenia serca , kołatania itp. Ale kilka miesięcy temu bardzo zasłabłem i po ostatnim Echu wyszło mi że komora serca mi się powiększa i że powinienem zgłosić się do lekarza wykonującego ablacje.Jest to na prawdę trudne.
Na temat ablacji opinie są najróżniejsze nie którzy piszą że to działa w 100% a inni tak jak Pani że wiąże się to z ryzykiem. Co do leków zgadzam się z Panią ale jednak muszę przyznać że odczuwam komfort psychiczny po zażyciu leku , nie boję się usnąć tak jak by mi życie ratowały te leki :)
Dees
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez kotek » 15 lis 2009 10:04

Ja osobiście jestem bardzo sceptycznie nastawiona do ablacji ale to nie znaczy ,że ten zabieg jest dla wszystkich nieskuteczny ( w moim przypadku po wielu rozmowach z kardiologami ,którzy nie byli zgodni co to zabiegu sama podjęłam taką decyzje)Będąc na Twoim miejscu szukałbym przyczyny arytmii a tak w ciemno ablowanie nie jest chyba dobre( to jest moje zdanie).Co do brania leku ,to ja Cię żle zrozumiałam oczywiście jak lekarstwo w Twoim przypadku działa to trzeba go brać.Ja doświadczenia z lekami nie mam.Musisz pilnować psychiki bo często arytmia rozwala ją i wtedy już wcale nie będzie wiadomo od czego ona jest.Pozdrawiam i życzę dużo spokoju.
kotek
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Marianna » 15 lis 2009 10:14

Dees- jak to powiększa Ci się lewa komora? Przez arytmię? Pierwsze słyszę, ze przez dodatkowe skurcze powiększa się komora....A ile CI się powiększyła? W tym samym miejscu zawsze robisz echo?

Ja też uważam tak jak Kotek, ze ablacja to osattecznosć, a dodatkowe skurcze podobno nie są groźne...ja mam 10 000 i jest mi mega cięzko do tego tachykardia:( walcze z tym szajstwem 8 miesiecy. Też u mnei niewiadomo dlaczego....szukam sama, bo lekarze sa do d.....Ostatnio wyczytłam , ze przyczyną moze być niski poziom ferrytyny....a ja taki mam....:(
Marianna
Użytkownik
Użytkownik

Następna strona

Powrót do PYTANIE DO EKSPERTA