Arytmia serca nadciśnienie choroby serca układu krwionośnego.

Arytmia choroby serca kardiomiopatia nadciśnienie choroby układu krwionośnego.

Arytmia WYŁĄCZNIE podczas stresu

Problemy z arytmią komorową, nadkomorową, bigeminie, trigeminie, uczucie kołatania, walenia serca, podchodzenia do gardła, przeskakiwania itp.

Arytmia WYŁĄCZNIE podczas stresu

Postprzez adenozyna » 31 lip 2011 21:02

Hej, mam ogromny problem, który zatruwa mi życie, odechciewa mi się dosłownie żyć, ponieważ moje życie kręci się wyłącznie wokól arytmii :(

Na początku miałam tylko skurcze dodatkowe NADKOMOROWE i były one pojedyncze. Miałam je w malutkich ilościach np kilka w tygodniu lub nawet miesiącu. Zastanawiałam się co to jest czasami jak mi wystąpiło ale nigdy nie miałam okazji sprawdzić w Internecie itd. W poprzednim roku poszłam na studia i zaczęły się cyrki. Zrobiłam holtera i wyszły ma 4 skurcze dodatkowe nadkomorowe poj. / dobę. Lekarz mnie uspokoił, powiedział , że to nic, że mam zdrowe serce. Niestety naczytałam się już o tych arytmiach, o gromadnych skurczach itp i na stres zaczęłam reagować bardzo dziwnie - po prostu w momencie nerwów zaczęły się u mnie robić skurcze dodatkowe co kilka uderzeń. Ale było czuć, że pojedyncze, natomiast potem znowu naczytałam się o jakiś bigeminiach itd i zaczęłam sobie wmawiać że z moim sercem jest coś nie tak. Teraz już podczas każdego stresu reaguje artymią i to nie taką, że mam pojedyncze skurcze co kilka uderzeń, ale mam też gromadne, mam takie bicie jakby mocne powolne i w między czasie skakanie... Chodzi o to że po prostu się nakręciłam za mocno i teraz na każdy najmniejszy stres reaguję poprzez arytmię. Taka złożona arytmia NIGDY nie zdarzyła mi się podczas normalnego życia w spokoju, tylko w sytuacjach, w których wmówiłam sobie, że wystąpi np egzamin. Natomiast wystarczy mi, że wyjdę z egzaminu i wszystko NAGLE wraca do normy. Moje pytanie jest następujące : czy rzeczywiście możliwe jest, żeby arytmia była SPOWODOWANA nerwami?? żeby rzeczywiście nie występowała żadna choroba serca a zaburzenia rytmu były jakby generowane przez napięcie emocjonalne ? czy musi istnieć jednak jakaś droga przewodzenia inna albo coś o czym nie wiem i w spokoju po prostu nie jest to pobudzane ? kiedyś w stresie miałam tylko szybkie bicie serca bez żadnych zaburzeń rytmu. Dodam , że w rodzinie nikt nie chorował na serce, a ja podczas arytmii nie czuję się źle, po prostu mam silne lęki bo boję się o moje życie i to uniemożliwia mi normalne funkconowanie bo boję się już gdziekolwiek wyjść, żeby w stresie nie dostać arytmii ... Dziwi mnie ta zależność, że jak mam stres to występuje a jak się stres kończy lub wyjdę z miejsca gdzie ten stres jest (właśnie jak egzamin) to nagle ustępuje... Niestety nie mam zapisu ekg podczas tej złożonej arytmii. A czy np migotanie przedsionków może być powodowane nerwami ? jak biorę propranolol (dawka 15mg jednorazowo gdy wiem, że mam stres) to nie ma zaburzeń, ale nie mogę chyba ciągle tego brać ... Lekarz mówił , że w razie potrzeby ale mi tak na tym dobrze... no nic napiszcie czy rzeczywiście można mieć zdrowe serce i arytmię tylko z nerwów
adenozyna
Użytkownik
Użytkownik

Re: Arytmia WYŁĄCZNIE podczas stresu

Postprzez Darusia » 24 lis 2011 10:52

Można, ja tak mam od 14 lat. Teraz już to lekceważę, przeczekuje, żyje. Kiedyś byłą tragedia. Sposób - nauczyć się z tym żyć. Przerabiałam wszystko o czym piszesz łącznie z proporanolem. Dziś nie biorę nic, chodz do lekarza raz na 2 lata (a kiedyś co kilka miesięcy) i cieszę się życiem!!!!
Darusia
Użytkownik
Użytkownik

Powrót do Dodatkowe skurcze komorowe / nadkomorowe