arytmia przy zmianie pozycji ciała.
Dzień dobry Panie Doktorze.
Mam 71 lat, od 20 lat choruję na cukrzycę t.2 - od 9 lat jestem leczona insuliną.
Mam też problemy kardiologiczne - w okresie przedklimakterycznym pojawiły się umnie zaburzenia rytmu serca w postaci przedwczesnych pobudzeń komorowych.Nie udało się ustalic żadnej przyczyny takiego stanu - wszystkie badanie wlącznie z próbą wysiłkową były ujemne.Dobrze zareagowałam na beta-blokery. Przez ostatnich kilka lat przyjmowałam concor 5 mg. Było prawie dobrze. Jednak od dwóch miesięcy arytmia bardzo się nasiliła - w badaniui holterowskim ujawniły się pobudzenia nadkomorowe -218 i komorowe -27.oraz 2-minutowy epizod migotania praedsionków. Próba wysiłkowa ujemna, ekg spoczynkowe w normie, usg serca wykonane porzed rokiem wykazało małe pogrubienie lściny lewej komory serca.
Zmieniono mi concor na lokren ( który żle toleruję). Ustąpiły długo trwające napady arytmii - do trzech godzin. Za to pojawiło się zupełnie nieznane zjawisko w postaci arytmii przy prawie każdej zmienie pozycji ciała, nawet niewielkiego obrotu tułowia.
Uprzejmie peroszę o odpoiewdż co może byc przyczyną takiego stanu. Na forum jest więcej osób z takimi sensacjami i zainteresowanych wyjaSnieniem.
DZIEkujE.