Witam wszystkich.
Mam 28lat ,175cm wzrostu i okolo 80-85kg, moj problem wyglada nastepujaco. Kilka lat temu mialem taka sytuacje , wieczorem lezac w lozku bardzo zle sie czulem , w pewnym momencie zatkalo mi uszy a serce bardzo nierowno bilo , do tego dostalem jaki drgawek ktorych w zaden sposob nie bylem w stanie opanowac przestraszylem sie i wezwalem karetke. Zrobili mi EKG , dali cos na uspokojenie i wyslali do lekarza . Rano poszedlem do lekarza , pokazalem EKG , lekarz wyslal mnie na badania do szpitala gdzie spedzilem tydzien, tam zrobili mi Echo Usg i nic nie znalezli, przyjmowalem Bisocard i cos od nadcisnienia, po tygodniu pobytu wypisali w stanie dobrym i faktycznie bylo dobrze ale potem przez kilka dni zle sie czulem , na szczescie problem po kilku dniach zniknal i nie pojawial sie w kolejnych latach.
Niestety w lutym tego roku problem powrocil i wciaz trwa. W lutym bylem u lekarza rodzinnego gdyz mialem duze skoki cisnienia w spoczynku np do 170/95 podczas ogladania telewizji. Miewalem tez nierowny rytm serca ale glownie wtedy myslalem ze problem to cisnienie. Pani doktor przepisala mi Bisocard na poprawe rytmu i Cozaar na obnizenie cisnienia. Po tygodniu na kolejnej wizycie EKG bylo juz ok wiec stwierdzila ze pomoglo , pozostalo cisnienie wachajace sie miedzy 130 a 160 nadal mialem brac leki ktore mi przepisala. Pozniej bylem za granica w pracy i bardzo czesto czulem sie zle mimo iz bralem leki. Po powrocie w maju poszedlem do pani doktor , mialem okropne EKG ale od tygodnia nie bralem Bisocardu gdyz opakowanie sie skonczylo. Wypisala mi go ponownie i wyslala do kardiologa. Bralem Bisocard tydzien i poszedlem do kardiologa prywatnie gdyz wolny termin na kse chorych byl za kilka miesiecy.
Pan kardiolog zrobil mi EKG na ktorym wyszedl bardzo nierowny rytm serca, zrobil mi ECHO serca stwierdzil ze nic nie znalazl , osluchal mi takze klatke piersiowa i plecy. Pan doktor zmienil mi leki , przepisal mi NEDAL na poprawe rytmu zmniejszenie czestotliwosci pulsu poniewaz miewalem ololo 100 , POLPRIL na obnizenie cisnienia oraz Magnez. Bralem pol tabletki Nedalu rano i jedna Polprilu wieczorem. Zalecil mi zwiekszenie Nedalu do calej tabletki jesli puls bedzie wiekszy niz 70. Bralem leki dwa tyg , przez ten czas jakby sie poprawilo gdyz w ciagu 14dni tylko 3 razy mialem nierowny rytm serca ,bralem tylko pol Nedalu gdyz cisnienie spadlo mi do okolo 100/65 nastepnie poszedlem na kolejna wizyte. Kolejny raz zrobil mi EKG ktore w tym dniu mialem bardzo ladne a puls 70. Zrobil mi takze Echo serca jeszcze raz , tez nic nie stwierdzil , sam sie dopytalem jak to cho wyglada bo on malo mowil a wiadomo chce wiedziec czy cos jest zle, stwierdzil ze nie znalazl zadnej wady ktora by zagrazala zyciu. Polecil odstawic Polpril skoro cisnienia tak spadly i brac cala tabletke Nedalu aby mogl zobaczyc czy bedzie lepiej po pelnej dawce leku. Od ostatniej wizyty biore tylko jedna tabletke Nedalu rano i Magnez.
Obecnie sutuacja wyglada tak, W ciagu dziesieciu dni trzy razy mialem nierowy rytm serca , czasami bije w tempie piec normalnych uderzen -przerwa -dwa szybkie i znowu piec normalnych i tak caly czas ,a dzisiaj dwa normalne uderzenia -przerwa -znowu dwa -przerwa itd... Zauwazylem ze problem z rownomiernym rytmen serca zaczyna sie gdy mam niski puls , mierze cisnienia oraz puls i zapisuje , w tych trzech dniach z nierownym rytmen serca , rano po zmierzeniu cisnienia po okolo 5min od przebudzenia puls mialem pomiedzy 58 a 62 . Kilka dni temu mialem rano wynik 125/70 puls 62 i wtedy nierowny puls, kilka dni wczesniej podobnie. Jesli rano mierze cisnienie i mam puls powyzej 70 wtedy czuje sie dobrze i puls mam rowny. Dzisiaj mialem bardzo niskie cisnienie 109/65 puls 58 i zle sie czuje serce nierowno pracuje i wyraznie czuje to w klatce nawet nie musze sprawdzac aparatem bo to czuc wewnatrz . Dodam ze mam jeszcze przy tym wszystkim taka przypadlosc ze bardzo wyraznie czuje rytm serca , nawet gdy czuje sie dobrze i mam rowny rytm to czuje ten rytm , to tez nie jest normalne i strasznie irytujace gdy np chce obejrzec film , siade na kanapie i gdy nie wykonuje zadnych ruchow , czyje jak sie we mnie wszystko rusza , mam odczucie takie jakbym sie bujal w tyl i w przod.
Nie wiem jak dalej postepowac, ludzie twierdza ze ten kardiolog jest dobrym lekarzem lecz mimo brania pelnej dawki Nedalu problem wystepuje, moze trzeba go brac o wiele dluzej zeby pomogl sam juz nie wiem, przede wszystkim nie stwierdzil jednoznacznie co mi jest. Na czwartego lipca zapisal mi Holter ale jak pisalem nie codziennie mam nierowny rytm , co gdy akurat bedzie ten dobry dzien i nic nie wykryje. Dodam ze zawsze pilem kawe 2-3dziennie , pale papierosy i lubie wypic piwo (bez upijania sie) np dwa razy w tyg dwa piwa wieczorem z kolega to chyba nic strasznego , mimo tego kardiolog kazal mi zrezygnowac z kawy i alkoholu ,alkohol pewnie nie moze byc laczony z lekiem ?? bo raczej nie szkodzi w takich ilosciach zdrowiu ,o papierosach nic nie mowil gdyz pewnie wie ze latwo rzucic nie jest. Tak wiec od maja nie wypilem zadnego piwa ani kawy . Co wy na ten temat sadzicie ?