arytmia komorowa
witam,
panie doktorze zaglądam czesto na to forum i czytam wiele postow dotyczacych arytmi komorowej poniewaz wlasnie taka mi dokucza.wiele panskich odpowiedzi napawa mnie optymizmem gdyz analizujac swoje wyniki porownuje do innych i wynika ( na chlopski rozum) ze nie jest ze mna tak zle.badania badaniom, wyniki wynikom.problem jest taki ze mimo w miare lagodnej tej arytmii - około 200-300 pojedynczych pobudzen komorowych czuje sie przy tym fatalnie.w momencie ich odczuwania ( a mam wrazenie ze czuje kazde,nawet najmniejsze otkniecie) czuje sie zle, szrpie mnie w klacie, mam uczucie jakby pompowal sie balon, i w ogole odczuwzm duzy lek i niepokoj.grono lekarzy u ktorych bylem uspokajali mnie i zapewniali o braku zagrozenia.niestety ja to zagrozenie czuje. raz odpisal mi Pan ze 200 komorowych na dobe to norma.ok widze ze niektorzy maja tu 12 tysiecy i wiecej.spotkalem sie tez z ludzmi ktorzy maja takich pobudzen znacznie wiecej (tysiace) a ich tak nie odczuwaja.czesto o arytmi dowiaduja sie przypadkowo. mnie ona skierowala do lekarzy. mam 25 lat a serce pierwszy raz dalo o sobie znac 5 lat temu, na pierwszym roku studiow. dlaczego wczesniej tego nie odczuwałem?
pisał Pan wlasnie ze przy prawidłowym Echo taka ilosc pobudzen niczym nie grozi.chcialbym aby Pan rzucił okiem na moje wyniki:
HOLTER 17.09.2008
-96378 Qrs'ów
-max rytm 103
-min 62
Wykryto:
- 2 pojedyncze nakomorowe pobudzenia przedwczesne
-198 pojedynczych pobudzen komorowych
-1 bigeminii
0 czesteskurczy, blokow,pauz itd
HOLTER 28.04.2008
- 9 pojedynczych pobudzen nadkomorowych
-144 pojedynczych przedwczesnych pobudzen komorowych
-5 bigeminii
HOLTER 07.03.2008
-9 pojedynczych pobudzen nadkomorowych przedwczesnych
- 30 pojedynczych pobudzen przedwczesnych komorowych
TEST WYSIŁKOWY z maja tego roku
"próbe wykonano wg. protokołu BRUCE, osiagajac w czasie 18 min 14 sek przy obciazeniu 21 METS przyrost tetna od 70 do 190 co stanowi 96%tetna max.nie obserwowano istotnych deniwelacji odcinka ST.Bez zaburzen rytmu. Cisnienie od 110/70 do 180/90, po wysilku 110/60
I jeszcze USG serca z dnia 14.02.2008
-zastawka dwudzielna : prawidłowa
-zastawka aortalna:prawidłowa
zastawka tetnicy płucnej:prawidłowa
-zastawka trójdzielna :prawidłowa
Aorta 31mm
lewy przedsionek 39mm
lewa komora diastole 52mm
lewa komora systole 32mm
FS(%)-39%
przegroda miedzykomorowa 10,5mm
ściana tylna 10,5mm
prawa komora 25mm
EF(%):
- metoda single-plane elipse %
- metoda teichh 69%
wielkosc jam serca w normie.komory o prawidlowej funkcji i kurczliwosci.aparat zastawkowy morfologicznie i czynnosciowo prawidlowy.duze pnie naczyniowe w normie.plyn w worku osierdziowym w ilosci fizjologicznej.
I jeszcze chcialem dodac ze moj najgorszy holter( pod wzgledem ilosci komorowych pobudzen) dał nastepujace wyniki:
-162 pojedyncze nadkomorowe pobudzenia przedwczesne
-535 pojedynczych pobudzen komorowych przedwczesnych
- 5 bigeminii
- 5 trigeminii
- 1 para
Co o tym sądzić?
Czy jest mozliwosc skorzystania z konsultacji u Pana.? Podał pan adres centrum WUM.ile taka wiyta kosztuje. czesto bywam w warszawie wiec moze moglbym sie umowic na konsultacje.
pozdrawiam