Arytmia serca nadciśnienie choroby serca układu krwionośnego.

Arytmia choroby serca kardiomiopatia nadciśnienie choroby układu krwionośnego.

arytmia, ciąża, ablacja...

dr. Edward Koźluk - elektrofizjolog

Postprzez Alia » 27 cze 2009 11:02

Witam Panie Doktorze,
Mam 37 lat, od 3 lat przyjmuję betabloker w związku z arytmią serca (concor lub bisocard w dawce 2,5 mg dziennie). Zalecenia dla mnie to kontrola raz w roku u swojego kardiologa z wynikami aktualnego Holtera.
W czerwcu przeszłam zabieg ginekologiczny ze znieczuleniem dożylnym. Podczas narkozy pojawiły się komplikacje. Z tego co powiedzieli lekarz przeprowadzający zabieg i anestezjolog: niemiarowość, skurcze komorowe. Wyrównała to lignokaina, ale nie szybko. W historii choroby, którą na moją prośbę skserowano w szpitalu nie ma wzmianki o jakichkolwiek problemach w trakcie zabiegu, więc polegam wyłącznie na szczątkowych informacjach od lekarzy. Tak do końca sama nie wiem, co konkretnie stało się podczas zabiegu.
Tydzień po zabiegu, zdopingowana zaistniałą sytuacją, zrobiłam Holtera i poszłam do kardiologa. Chciałabym zaznaczyć, że ostatnie 3-4 tygodnie przed Holterem żyłam w dużych nerwach i stresie, nie brałam leku na arytmię, aż do zabiegu.
Oto wyniki Holtera:
114546 Qrs'ów,
średni rytm HR 80,
1 migotanie przedsionków,
34657 pobudzeń komorowych,
22974 pojedynczych przedwczesnych pobudzeń komorowych,
2050 bigeminii,
704 trigeminii,
14 par.
Opis: Rytm zatokowy. Bardzo liczna jednokształtna extrasystolia komorowa o zmiennym czasie sprzężenia, zarejestrowano pojedyncze pary, bez wstawek częstoskurczu. Bez pauzy pow. 2000ms. Obraz może odpowiadać parasystolii.
Kardiolog (inny niż ten u którego zazwyczaj chodziłam na coroczne kontrole) zaproponował ablację. Właściwie wyraził się w ten sposób, że nie mam innego wyjścia, jego argumenty:
- ryzyko w czasie ewentualnej ciąży,
- w przyszłości ryzyko uszkodzenia serca i duże problemy.

Moje pytania:
1. Co Pan Doktor sądzi o takiej arytmii jak moja?
2. Czy ablacja jest naprawdę konieczna w moim przypadku?
3. Czy moja arytmia może być spowodowana nerwicą i wystarczy zaleczyć tą chorobę a serce się uspokoi?
4. Czy wyniki Holtera mogły być zaburzone przebytym ogromnym stresem?

I jeszcze jedno: czytałam, że jednym z powikłań po ablacji mogą być sprawy zatorowo-zakrzepowe. W związku z utratą kilku ciąż miałam 3 lata temu robione badania na przeciwciała antykardiolipidowe, a ich wynik wyszedł niejednoznaczny. Lekarz uznał, ze można u mnie założyć z dużym prawdopodobieństwem zespół antyfosfolipidowy (utrata ciąż przed 10 tyg. z nieznanych przyczyn oraz niejednoznaczne wyniki przeciwciał wskazują na to). Zaleceniem był acard raz dziennie, obowiązkowo po stwierdzeniu ciąży wtedy wraz z heparyną. Wobec tego przyjmuję, że u mnie już teraz istnieje ryzyko zatorów i zakrzepów, co może zostać spotęgowane ablacją. Co Pan o tym sądzi?
Alia
Użytkownik
Użytkownik

Re: arytmia, ciąża, ablacja...

Postprzez dysia » 28 cze 2009 06:03

Masz potworną arytmię - i nic Cię przed ablacją nie uchroni - ona da Ci szansę na normalne życie...
Podczas zabiegu i po nim pacjent ma podawane b.duże ilości heparyny - w czasie zabiegu dożylnie a potem w iniekcjach. Więc nie martw się o to...
Zabieg jest bezpieczny i ma dużą skuteczność, choć czasem bywa róznie... Ja jestem po 3 ablacjach (3 typów arytmii) i teraz dopiero czuję że żyję...
Nie bój się tego... Nie powinno sie zachodzić w ciążę bezpośrednio po ablacji - leży się podczas zabiegu pod lampą rentgenowską więc trochę promieniowania sie złapie. W ciąży ablację przeprowadza się wyjątkowo rzadko ale ... jak trzeba to sie robi...Ale Ty na razie nie jesteś w ciąży - nie wiem czy dobrze zrozumiałam...
I musisz brać leki antyarytmiczne - nie przerywaj ich !!
Jak tolerujesz taką arytmię - czujesz to - te skurcze dodatkowe? I to migotanie?
Carpe diem...
dysia
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Alia » 28 cze 2009 11:16

dysia, dzięki za odpowiedź...
Hmmm... i Ty tez piszesz,że mam potworną arytmię... :roll:
Dziwi mnie to, bo tak naprawdę, to ja jej prawie nie odczuwam, a raczej nie przeszkadza mi ona w życiu :roll:
Podejrzewam, ze ja po prostu przyzwyczaiłam się do niej, a objawy traktuję jako coś normalnego, szukając przyczyn np. w pogodzie, zmianach ciśnienia i nigdy nie zawracałam sobie głowy, zeby się w mój stan wsłuchiwać...
Właściwie to ta ostatni wizyta u kardiologa naprowadziła mnie na wiele odpowiedzi. Lekarz zadawał mi pytania, czy odczuwam to i to, a ja stwierdziłam, ze owszem, czuję nierówne bicie serca, zwłaszcza w stresie i nerwach, osłabienia czasem graniczące z omdleniami, i osłabienia podczas robienia czegokolwiek np. wchodzenie po schodach, słabe tętno.... Teraz wiem, ze moje tętno wyczuwalne 40-50 /min nie oznacza tego właściwego, ale ukazuje tylko te prawidłowe uderzenia... a ja ciągle myslałam, ze mam takie słabe, bo taka moja uroda ;) Dotychczasowy kardiolog nie oświecił mnie w tym temacie.
Tak więc rzeczywiście dotarło do mnie, że odczuwam tą arytmię na codzień, jednak nie moge powiedzieć, żeby była bardzo męcząca.
Leki przestałam brać gdy zaszłam w ciążę - niestety nie można ich wtedy przyjmować. I to też stanowi dla mnie argument za ablacją - jesli byłabym w ciąży lepiej, zebym arytmii nie miała....
Szybko przestałam być w ciąży i znowu je biorę.

no cóż, nie ukrywam, że chciałam czepiać się nadziei, ze może uda mi się ominąć zabieg....
Alia
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez dysia » 28 cze 2009 18:59

Potrzebujesz pilnej konsultacji u elektrofizjologa - napisz mi skąd jesteś to powiem Ci gdzie i do kogo pójść. Im szybciej zrobisz ablację tym poczujesz się lepiej i co ważne - oszczędzisz serce - ono ma Ci starczyć na długo...Wejdź na moje forum www.ludziezsercem.pl - tam zaglądam codziennie i znajdziesz tam ciekawy artykuł o arytmii komorowej. Wyszyscy tam mamy przeszłość kardiologiczną więc zapraszamy!
Carpe diem...
dysia
Użytkownik
Użytkownik

Powrót do PYTANIE DO EKSPERTA