Po zabiegu należy ograniczyć większą aktywnośc fizyczną przez 2-6 tygodni (zależy jak rozległy jest zabieg). Jeżeli zabieg jest skuteczny (w wpw jest to >90% zabiegów), stanowi pełne wyleczenie i po okresie gojenia pacjent jest całkowicie zdrowy i nie ma ograniczeń z tego powodu. Po miesiącu zapominamy o chorobie i zabiegu.
Pozdrawiam,
EK
Witam, Panie Doktorze!
Czekamy własnie na wyznaczenie terminu wykonania ablacji u naszej 17-letniej córki, Oli.
Ablacja ma być wykonana w Szpitalu "IBIS" w Warszawie. Córka prowadzona jest przez kardiologa w Olsztynie. Rozpoznaniem są częstoskurcze, spowodowane dodatkową drogą przewodzenia (WPW).
Mam pytanie: córka jest w tej chwili uczennicą pierwszej klasy LO, ale juz mysli o kierunku studiów wyższych, na których wymagany jest egzamin sprawnościowy. Studia też wiążą się z dużą aktywnością i sprawnością. Czy w przyszłości (2 lata po ablacji) będzie mogła zdawać egzaminy sprawnościowe i czy obecne częstoskurcze (WPW) lub dokonana ablacja, nie będą przeciwwskazaniem do podjęcia studiów, np. na kierunku wojskowym. Czy córka będzie traktowana, jak każdy zdrowy człowiek?
I jeszcze jedno ważne pytanie, które zapomniałam zadać w zeszłym tygodniu dla kardiologa w Olsztynie: córka zapisała się na Rajd w Bieszczady, który ma odbyć sie pod koniec maja 2009r. Czy, zakładając, że zabieg ablacji ma zostać wykonany w kwietniu, córka powinna zrezygnować z udziału w tym rajdzie? Ja uważam, że ze względu na własne bezpieczeństwo i krótki czas od wykonania zabiegu, powinna zrezygnować w przeciągu 2-3 miesięcy po ablacji z udziału w takich imprezach, ale może się mylę...
Proszę o ewentualne rozwianie moich wątpliwości.
Pozdrawiam serdecznie i zyczę miłego dnia!